Trajković: Srbi uklonjeni iz dijaloga 1Foto: Ljiljana Stojanović/FoNet

Srpska političarka sa Kosova Rada Trajković smatra da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije suštinski nije rekao ništa drugačije od onog što je poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej uputio vernicima kroz Božićnu poslanicu.

Za Srbe sa Kosova i Metohije je patrijarhova poslanica veoma važna, ocenila je Trajković, jer če ta poruka nadmašiti ono što će biti stav predednika Srbije, koji, najverovatnije, u njoj ne vidi ništa što predviđa svojim projektom za rešavanje kosovoskog pitanja.

Zato ovolika i ovakva hajka na mitropolita crnogorskog primorskog Amfilohija, uverena je Trajković, koja objašnjava da je „mitropolit čovek poznat, što bi kazali zapadnjaci, kao ‘agent provokator'“.

Njegov stil i način saopštavanja svog doživljaja te poruke izazvali su buru koja bi, suštinski, trebalo da prekrije ono što je patrijarh „poslao“ pravoslavnim vernicima na Božić.

Srbi sa Kosova i Metohije su „uplašeni“ onim što će da donese unutrašnji dijalog, koji Trajković vidi kao monolog, jer se smatra problematičnim sve ono što nije identično stavovima Aleksandra Vučića.

Za nju je sporno i što u tom unutrašnjem dijalogu nema Srba sa Kosova, koji su, kako je ukazala, „prvi uklonjeni sa političke scene“.

Srbi sa Kosova i Metohije koji drugačije misle potpuno su nemoćni da promene bilo šta, već bi to, smatra Trajković, trebalo da urade u Beogradu, kao mestu „gde će se slobodno govoriti, a ta sloboda onda širiti duž cele države Srbije“.

Trajković veruje da zapadne zemlje neće potpustiti po pitanju Specijalnog suda za zločine OVK i da žele da se povedu procesi u kojima će se identifikovati i kazniti počinioci i tako „skinuti odgovornost pre svega sa sebe“.

Ponavljajući da su po ovom pitanju „zemlje Zapada vrlo ozbiljne“, Trajković je predočila da politički lideri iz Prištine „u ovom trenutku svakako negde traže podršku, ali ona nije na Zapadu“.

Njihova podrška može da bude samo kod ekstremnih muslimanskih organizacija i, možda, unutar zemalja koje potencijalno žele da steknu što jači uticaj na Balkana, u momentu kada je stvorena atmosfera manjeg uticaja Amerike na ovom prostoru, zaključila je Trajković.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

9 reagovanja na “Trajković: Srbi uklonjeni iz dijaloga”

  1. Mnogo je onih koji bi sada da pametuju. Gospođa Trajković je za vreme vladavine DOS-a od 2001. do 2011. godine punih 11 godina žarila i palila srpskom politikom na KiM. Rezultate vidimo. Sada je vreme za neke nove ljude sa novim idejama.

  2. Svojim ponasanjem i uklanjanjem Srba iz institucija Kosova,Albanci pokazuju svu bezobzirnost.Albanci ce izgubiti podrsku zapada i sto je veoma opasno trazice podrsku ekstremnih muslimanskih organizacija.

  3. Srbija cini sve da zastiti Srbe na KiM ,a to sto pojedinci pokusavaju da umanje napore i borbu zarad tih interesa je nekorektno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.