Tramp će Balkan prepustiti saradnicima 1Foto: FoNet/AP

Stručnjaci za spoljnu politiku kažu za Danas da izbor Donalda Trampa za novog predsednika SAD neće umnogome uticati na izmenu spoljnopolitičkog kursa Vašingtona prema državama Balkana, uključujući Srbiju.

Naši sagovornici su saglasni da izborni rezultat može da doprinese rastu populizma u Evropi, ali kada je o regionu reč, zastupaju gledište da bitnijih promena neće biti, što znači da nije realno očekivati da će nova američka administracija poništiti odluku o priznanju Kosova.

– Kao neko ko je bio svedok ozbiljnom pogoršavanju odnosa u političkoj kulturi moje sopstvene države od referenduma o bregzitu, moja prva reakcija jeste zabrinutost za „licencu“ koju Trampova pobeda daje netoleranciji u Sjedinjenim Državama. Što se spoljne politike tiče, suviše je rano davati prognoze. On nema nikakvog iskustva o toj temi i mi ne znamo ko će ga savetovati, navodi za Danas Miša Gleni, čuveni britanski novinar i predavač na američkom Univerzitetu Kolumbija.

Naš sagovornik kaže da je „jedna stvar kada kažete da ćete bombardovati Islamsku državu do uništenja tokom kampanje, a druga je kada osmislite strategiju u realnom životu“.

– Najzabrinutiji sam zbog različitih Trampovih obećanja u prošlosti da će poništiti sporazum sa Iranom, što je katastrofa, kao i sporazum iz Pariza o klimatskim promenama, što bi, takođe, bila katastrofa. Ne mogu da zamislim da će se on posvetiti proučavanju balkanske situacije do tančina, već će to propustiti onima koje izabere da vode ključnu ulogu u osmišljavanju politike u Stejt departmentu. Dakle, pažljivo posmatrajte kako će graditi svoj kabinet i kako će kadrirati u državnom aparatu i Savetu za nacionalnu bezbednost – ukazuje Gleni.

Miša Gleni ističe da će „očigledno način na koji on bude gradio odnos sa Rusijom biti veoma značajan u nastojanju da se proceni da li ima istinskih veza“ između Trampa i Putina, ili Trampa i različitih oligarha.

– Ali, uopšteno govoreći, mislim da svi razumni ljudi, bez obzira gde živeli, treba da budu ozbiljno zabrinuti zbog činjenice da će nacionalista, mizogin, čovek koji poriče klimatske promene, populista biti u Beloj kući, okružen grupom gnusnih ljudi koji gledaju samo svoje interese, poput Đulijanija, Gingriča, Pejlina i, verovatno, Kornija – konstatuje sagovornik Danasa.

Zvezdana Kovač, izvršna direktorka Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi (CDRSEE) iz Soluna, kaže za Danas da će „pobjeda Trampa sigurno ohrabriti desnicu svuda u svijetu i to je, po mom sudu, najveća šteta koju će izbor novog predsjednika SAD donijeti“.

– S druge strane, Amerika ne mijenja svoju spoljnu politiku brzo i lako, pa ne vjerujem da će region posebno biti pogođen ovom voljom američkog naroda. Sjetimo se i u prošlosti pobjeda nakon kojih su očekivanja u okruženju bila velika, a ništa se nije promijenilo. Populizam raste, sada je pobjedom Trampa još i dobio dodatni vjetar u leđa i to je posljedica s kojom će demokratske snage morati da se nose pametno. Potrebno je izbjeći taj ogroman malj nad glavom demokratije. Ne mogu da kažem da je ovo jutro donijelo spokoj i razumijem sve koji se pitaju: nakon bregzita i Trampa šta je sljedeće – smatra naša sagovornica.

– Važno je naglasiti da Amerika izborom predsednika ne menja značajno svoju politiku. Predsednik može da bira način sprovođenja, ali strateški ciljevi ostaju isti. Nada da će Donald Tramp praviti poteze koji će u tolikoj meri promeniti situaciju na Balkanu u korist Srbije ugasiće se kao i sa nadama koje je Srbija imala sa izborom Baraka Obame u prvom mandatu. Iako su moguće neke pozitivne korekcije, pre svega na relaciji Amerika – Rusija, zaista je isuviše rano da se o tome priča. Tramp nema nikakvog iskustva kao političar, dolazi iz biznis sfere, i vrlo je verovatno da će gomila njegovih poteza biti određena većinom u Kongresu i Senatu, koju imaju republikanci – ocenjuje za Danas Tibor Moldvai, programski koordinator Instituta za Evropske poslove.

Moldvai smatra da će Trampove zapaljive izjave „vrlo verovatno“ utihnuti „vrlo brzo“.

– Za Srbiju izbor Trampa nikako neće značiti povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova ili podrška nezavisnosti RS. Nerealno je očekivati takav kopernikanski obrt. To bi značilo da Amerika priznaje svoju grešku, i faktički ostavila bi Balkan na tacni Rusiji. Ono što vidim kao najveću uslugu koju Tramp može da učini Srbiji, budući da je toliko popularan, jeste da kao budući prijatelj, objasni desnim partijama, ali i svim građanima u Srbiji koji ga podržavaju da smo zakasnili dve decenije za ponudom koju smo imali za Kosovo, te da iz njegovih usta predočena realnost može biti prihvatljivija za uši za sve patriote, nego kada bi to rekla Hilari Klinton – ukazuje Moldvai.

– Pobeda Trampa izazvala je šok ravan onom izazvanom bregzitom. Konačni rezultat za Republikansku stranku je maksimalan – pored predsedničkih izbora osvojili su većinu i oba doma Kongresa, što će značajno olakšati vladavinu dolazeće administracije. Kakva će biti spoljna politika novog američkog predsednika, rano je predvideti, s obzirom da nisu poznati članovi njegovog tima, a izjave tokom kampanje nisu adekvatan reper na osnovu kojeg bi se moglo zaključiti kakvu politiku će van granica Amerike Tramp voditi, kaže za Danas Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku.

Naša sagovornica naglašava da je za očekivati da će predsednik SAD „oštru retoriku spustiti na nivo političke korektnosti, a sudeći po najavama, težiće se novoj fazi izolacionizma“.

– Javno zagovarana promena Trampove politike prema Rusiji, verovatno će njegovom pobedom doživeti reviziju. Već tokom kampanje je izjavio da je za kršenje sporazuma u Siriji odgovorna Rusija. Sa Trampom EU je u još većoj opasnosti od pobede antievropskih stranaka na izborima 2017. Zapadni Balkan odavno nije u fokusu američke spoljne politike. Ipak, SAD podržavaju dalje proširenje EU na Zapadni Balkan i smatraju da je punopravno članstvo zemalja regiona jedini garant njegove stabilizacije, kaže Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari