Tramp neće naterati Ruse da priznaju Kosovo 1

Izbor Donalda Trampa za predsednika Sjedinjenih Država verovatno neće dovesti do radikalnog zaokreta u spoljnoj politici Rusije, uključujući promenu odnosa Kremlja prema Srbiji, ocenjuju za Danas stručnjaci za spoljnu politiku.

Komentarišući nedavne tvrdnje pojedinih ukrajinskih zvaničnika da je moguće da Rusija u pregovorima sa SAD prizna nezavisnost Kosova kako bi zadržala svoje snage na Krimu, poznavaoci prilika navode da je takav scenario nerealan.

Miša Gleni, britanski novinar i predavač na Univerzitetu Kolumbija, kaže za Danas da je teško oceniti da li bi Rusija mogla da zbog Trampa prizna Kosovo, ali „da svi koji misle da znaju kako će se Tramp ponašati kao predsednik Amerike, nisu shvatili njegovu suštinu“.

– Ne očekujem ništa dobro od Trampa, ali u kojem obliku, stvarno ne znam, ukazuje sagovornik Danasa. Podsetimo, Gleni je neposredno nakon izbora Trampa rekao za naš list da „ne može da zamisli da će se on posvetiti proučavanju balkanske situacije do tančina, već će to prepustiti onima koje izabere da vode ključnu ulogu u osmišljavanju politike u Stejt departmentu“.

Erki Bahovski, estonski diplomata i bivši zvaničnik Evropske komisije, ističe za Danas da Rusi sigurno neće priznati nezavisnost Kosova.

– Odbijanje da prizna nezavisnost Kosova predstavlja ugaoni kamen spoljne politike Ruske Federacije. Rusija neretko koristi intervenciju Zapada na Kosovu kao kontraargument u diskusijama o ruskim invazijama. Ono što se čini verovatnijim jeste da će Donald Tramp pokušati da isposluje neku vrstu sporazuma sa Rusijom u vezi sa Sirijom. Ostaje da se vidi na koji tačno način i da li će, uopšte, biti postignut taj dogovor, ali priznanje Kosova od strane Rusa prevazilazi i najluđu maštu, smatra Bahovski.

Predstavnici diplomatskih krugova iz Brisela za Danas takođe nezvanično komentarišu da se ne može očekivati da administracija predsednika Rusije Vladimira Putina promeni stav o Kosovu, baš kao što je „nezamislivo i da Beograd uvede sankcije Rusiji“. „Velike sile, poput Rusije, ne menjaju lako svoj dugogodišnji spoljnopolitički pravac“, ukazuju naši sagovornici.

Podsetimo, tokom prošlonedeljnog boravka ukrajinskih zvaničnika u Beogradu, zamenik predsednika krimske skupštine Refat Čubarov izneo je tvrdnju da se „velike sile trenutno cenkaju i da niko ne zna kako će se taj mozaik sklopiti“.

„Govorim i o primeru Kosova. Već postoje planovi da se Kosovo razmeni za Krim, to su prognoze ljudi u Trampovom okruženju. Zbog katastrofalnih posledica sankcija koje su joj uvedene, Rusija sada aktivno traži mogućnosti da promeni i približi svoju poziciju saradnji sa SAD a da pri tome sačuva svoje interese“, poručio je Čubarov, naglasivši da će Rusija biti spremna na kompromisna rešenja i ustupke kako bi dobila vlast nad Krimom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari