Tramp traži poništavanje iranskog nuklearnog sporazuma 1Tramp Foto: Beta/AP/Evan Vucci

Posle američkog napada dronom u kome je ubijen visoki iranski general, predsednik SAD Donald Tramp će tražiti od svojih saveznika da ponište iranski nuklearni sporazum, rekao je danas potpredsednik SAD Majk Pens.

Iran je 2015. godine sklopio nuklearni sporazum sa SAD, Francuskom, Nemačkom, Velikom Britanijom, Rusijom i Kinom. Sporazum je već počeo da se kruni od kada je 2018. američki predsednik Donald Tramp jednostrano povukao SAD iz njega i ponovo uveo sankcije Iranu koje su teško pogodile privredu zemlje.

„Predsednik će pozvati naše saveznike narednih dana da se pridruže SAD-u i povuku se iz katatrofalnog iranskog nuklearnog sporazuma i traže od Irana da odustane od svoje duge istorije sejanja terorističkog nasilja, od svojih nuklearnih ambicija i da se pridruži porodici nacija“, rekao je Pens u intervjuu za tv emisiju Foks end Frends (Fox & Friends).

Administracija predsednika SAD je u sukobu sa nekim od vodećih NATO zemalja, uključujući Britaniju, Nemačku i Francusku od kada je 2018. Tramp povukao SAD iz nuklearnog sporazuma postignutog za vreme administracije predsednika Baraka Obame.

Tramp je ponovo uveo ekonomske sankcije Iranu posle povlačenja iz sporazuma smatrajući da taj sporazum daje Teheranu suviše ekonomskih prednosti a ne čini dovoljno da ga spreči od mogućeg razvijanja nuklearnog oružja.

Ostalih pet potpisnica ostale su privržene nuklearnom sporazumu kojim se ograničava iranski program za obogaćivanje uranijuma u zamenu za ublažavanje sankcija.

Iran je postepeno smanjio svoje obaveze prema sporazumu posle povlačenja SAD a posle ubistva vodećeg generala Kasema Solejmanija u američkom napadu dronom najavio je ovog vikenda da više neće poštovati ograničenje broja centrifuga za obogaćivanje uranijuma odredjeno prema nuklearnom sporazumu.

Kako navodi AP, nije jasno da li će druge zemlje da napuste nuklearni sporazum. Tramp je u sredu rekao da će tražitio od NATO-a da se više uključi na Bliskom istoku, ali nije rekao šta će tražiti od zemalja članica Alijanse.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je ove nedelje da će Evropljani razgovarati sa Iranom i UN agencijom za atomsku energiju i da će doneti koordinisanu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari