Trampova administracija: Kosovo treba da formira vojsku 1Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Sa dolaskom nove američke administracije predsednika Donalda Trampa, politika SAD prema Kosovu ostaje ista, prenose kosovski mediji.

Kako prenosi RTK na svom sajtu, u delu dokumenta od 56 strana američke odbrambene reforme, Kljan Kosova navodi da je novi ministar odbrane SAD Džejms Matis napisao da Kosovo treba da formira svoju vojsku, i da se veruje da će Srbija priznati Kosovo pre nego što obe zemlje uđu u EU.

“Kosovo je primer koji pokazuje šta se može desiti kada međuanrodna zajednica predvođena SAD radi na zaštiti vrednosti i svojih interesa. Uopšteno gledano, biće predloženo smanjenje broja trupa u skladu sa situacijom na terenu, ali za sada Kfor je odlučan da osigura bezbednost u regionu. Pre nego što se smanji broj američkih vojnika na Kosovu, Bezbednosne snage Kosova treba da dobiju mandat za unutrašnju  sigurnost i teritorijalnu zaštitu, za šta su neophodne ustavne promene, uz podršku skupštine”, napisao je Matis.

On je pohvalio napore EU u odnosima prema Kosovu i Srbiji, dodajući da se očekuje da Srbija prizna Kosovo pre članstva u Uniji.

“Uloga EU je ključna za ekonomski i politički razvoj Kosova i dalje učešće treba podržati. Uloga EU je veoma važna u pokušajima normalizacije odnosa između Kosova i Srbije putem dijaloga. Dijalog omogućava dvema zemljama da napreduju na putu ka EU, a s tim u vezi da Srbija prizna Kosovo pre procesa članstva”, piše u dokumentu koji citira Kljan Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari