Srbi okupljeni na protestima u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Ranilugi i Štrpcu izrazili su juče protivljenje uspostavljanju misije Euleksa na Kosovu jer bi to, kako su naglasili, dovelo i do konačnog otcepljenja Pokrajine.

Nekoliko hiljada Srba je u Kosovskoj Mitrovici sa mitinga „Stop Euleksu“ poručilo je da je protiv Euleksa jer je „misija okupatorska i cilj joj je otimanje teritorije“. Potredsednik Skupštine zajednice srpskih opština Kosova i Metohije, koja je organizovala proteste, Marko Jakšić naglasio je da Srbija mora da bude protiv Euleksa bez ozbira na sve i optužio državno rukovodstvo da im je više stalo do EU nego do Kosova i da ne žele da se zamere evropskim mentorima, kako ne bi smanjili šanse za ulazak zemlje u EU.

Jačanje institucija Srbije na Kosovu je najboji odgovor na pokušaj stvaranja nezavisnog Kosova, rekao je on i založio se za raspisivanje pokrajinskih izbora na Kosovu i Metohiji. Narodni poslanici u Skupštitni Srbije Ljubomir Kragović i Milan Dimitrijević pozvali su vlasti u Beogradu da narodu na Kosovu ne šalju nejasne poruke poput one o podeli Kosova i da se izbore za poštovanje međunarondog prava. Sa skupa u Gračanici, na kome se okupilo nekoliko stotina Srba, rečeno je da kosovski Srbi mogu i treba da se odupru „kvazi kosovskim institucijama“ svim vidovima građanske neposlušnosti.

Predsednik Skupštine Radovan Ničić poručio je predstavnicima Srbije da ne pristanu na Euleks jer bi to dovelo da konačnog otcepljenja Kosova i Metohije od matice. Na skupu su pročitani i zaključci sa vanredne sednice Skupštine zajednice održane u ponedeljak u Kosovskoj Mtirovici kojima se od Beograda traži i da o pitanjima važnim za opstanak kosovskih Srba ne razgovaraju bez njihovih legitimno izabranih predstavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari