Traži se ponovno brojanje glasova na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Na adresu kosovskih izbornih institucija, uprkos tome što su saopšteni konačni rezultati izbora, danas stižu zahtevi za ponovno prebrojavanje svih biračkih mesta zato što su se pojavili audio i video snimci u pojedinim medijima, koji ukazuju na mogućnost navodnog nameštanja glasova u korist pojedinih poslanika, prenosi Kossev.

Prištinski mediji pisali su u subotu o navodnoj krađi glasova i njihovom preusmeravanju drugim kandidatima, a kao jednog od učesnika navodne krađe označili su supruga odlazeće ministarke spoljnih poslova Kosova, Meljize Haradinaj Stuble.

Gazeta Online Insajderi javila je da se na osnovu snimaka može utvrditi da je biznismen Dardan Stubla dao novac četvorici poverenika koji su „ukrali“ glasove drugih kandidata Alijanse za budućnost Kosova i registrovali ih kod Meljize Haradinaj Stuble.

Danas se oglasio i sam Dardan Stubla, koji je negirao navode o kupovini glasova i ujedno poručio da je slučaj prijavio policiji.

„Ovaj video snimak u potpunosti postavljaju kriminalne grupe koje funkcionišu u službi bliskih i ličnih interesa, a iza kojih stoje određene osobe koje podržavaju ‘nove pristalice’ na listi za poslanike u AAK“, poručio je on.

Nevladina organizacija Demokratija na delu zatražila je danas od pravosudnih organa da istraže sumnje o navodnom nameštanju glasova u korist drugog kandidata.

Ova organizacija koja je nadgledala proces izbora pozvala je nadležnog tužioca da započne istragu i preduzme odgovarajuće mere kako bi „sprečili da volja birača bude iskrivljena“ usled navoda o nameštanju glasova u Centru za brojavanje glasova.

U međuvremenu se i više kandidata za poslanike oglasilo.

Kandidatkinja ispred LDK za poslanika, Ljurije Kajtazi je u objavi na Fejsbuku poručila da je na sličan način njen rezultat preokrenut u poslednjem trenutku u Centru za brojanje glasova.

Nakon toga je reagovala i članica predsedništva LDK, Hikmete Bajrami, koja je uputila zahtev CIK-u za ponovno prebrojavanje svih glasova.

Kako je rekla, prebrojavanje bi trebalo da se vrši pod video nadzorom i uz direktan prenos na RTK.

Sličan zahtev uputio je i član ispred PDK u CIK. Arianit Eljšani poručio je putem Fejsbuka da će zatražiti od CIK da se izvrši ponovno prebrojavanje glasova sa svih biračkih mesta „koja su bila u rukama prevaranata“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari