Treći po redu protest u Kosovskoj Mitrovici 7. marta 1Foto: Kossev.info

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije Otadžbina kao član Saveza za Srbiju poziva građane da se u četvrtak, 7. marta, u 18 časova sa Trga Šumadija pridruže trećoj po redu protestnoj šetnji pod nazivom „1od5miliona“.

Biće ovo prvi put da ovaj pokret, zajedno sa inicijatorima ovih protesta, učestvuje u organizaciji protesta „1od5miliona“ u Kosovskoj Mitrovici, prenosi portal Kossev.

U međuvremenu su se oglasili inicijatori protesta koji je po prvi put u Kosovskoj Mitrovici održan 2. februara, nadaju se da će se i drugi građani „ugledati na pokret Otadžbina“ i pridružiti se protestu.

Marko Jakšić, bivši poslanik GI SDP u opštini Severna Mitrovica, građanima poručuje da se sloboda ne može izvojevati „sakrivajući se iza ‘opravdanog’ straha“.

„Nadam se da će se svi oni, koji su propustili da se priključe na prethodna dva protesta, ugledati na pokret Otadžbina i doći ovog puta. Sloboda mišljenja, izražavanja i izbora, vladavina prava, istina o Oliverovom ubistvu, zaštita prava iz radnog odnosa svih ugroženih zbog prethodnih protesta, bez obzira na sve naše razlike jesu imperativ oko kojeg se svi možemo ujediniti u ova mračna vremena“, poručio je Marko Jakšić preko Fejsbuka.

U izjavi za Kossev, predsednik pokreta Otadžbina i poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, Slaviša Ristić, naglašava da se protest organizuje u saradnji sa dosadašnjim organizatorima koji će naknadno saopštiti i ostale tehničke detalje u vezi sa protestom.

Ristić je dodao i da će se protestima pridružiti Dveri, DSS i druge opozicione partije. Otadžbina je članica Saveza za Srbiju. U Kosovskoj Mitrovici biće to treći protest do sada, a sedmi ukupno na Kosovu i Metohiji.

Glavni zahtev protesta „1od5miliona“ na Severu Kosova do sada bio je otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića, dok je u Gračanici naglasak bio na zahtevu da predsednik Srbije objasni Srbima u centralnom delu Kosova i na jugu šta podrazumeva pod razgraničenjem.

Predsednik Srbije je uz svoje saradnike i Srpsku listu do sada brojao učesnike ovih protesta, naglašavajući ono što je predstavljao kao tačan i mali broj učesnika. S druge strane, iz organizacije ovih protesta sa obe strane istican je značaj slobode misli i govora, te informacije da se na učesnike protesta vrši institucionalni pritisak, koji uključuje i suspenzije, prenosi Kossev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari