Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić oštro je kritikovao politiku stalnog pooštravanja kriterijuma za prijem Srbije u EU i predložio tri poteza koja bi omogućila da 2009. postane za Srbiju godina evropskih dostignuća.

Jeremić je juče održao govor na Humbolt univerzitetu u Berlinu o evropskoj integraciji Srbije. Ministar je istakao utisak koji preovlađuje, kako je rekao, i u srpskoj javnosti, da Srbija ima tretman drugačiji od drugih zemalja zapadnog Balkana koje žele da uđu u EU i da se na nju primenjuju drugačiji standardi. Jeremićje istakao da Srbija nikada u istoriji nije imala vlast koja bi bila više evropski opredeljena nego što je ova u vreme predsednika Borisa Tadića, kao i da nikada nije bila više u stanju da ostvari svoj cilj približavanja EU.

Srpski ministar je takođe odbacio povezivanje evropske budućnosti Srbije s pitanjem Kosova.

– Biću jasan. Svako nastojanje da se poveže priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova sa članstvom Srbije u EU rezultiraće onim što niko od nas ne želi – trenutnim obustavljanjem približavanja Uniji – upozorio je Jeremić.

Da kraj 2008. ne bi označio i kraj evropskog entuzijazma u Srbiji Jeremićje predložio tri poteza. Kao prvo, uspostavljanje zajedničkih kriterijuma o važnosti saradnje s Haškim tribunalom i odmrzavanje Prelaznog sporazuma između EU i Srbije. Drugo, stavljanje Srbije na „belu šengensku listu“ i obezbeđivanje slobode kretanja za građane Srbije i treće, davanje Srbiji službenog statusa kandidata za ulazak u EU.

– Učinimo te tri stvari zajedno, kao partneri, koji teže zajedničkoj budućnosti. Srbija će ispuniti svoj deo obaveza, ako se budemo oslobodili zastarele slike koju drugi imaju o nama. Pozivamo vas da vidite kako brzo mi možemo da idemo – zaključio je Vuk Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari