Tribina GDF: Tramp - kralj haosa 1

Pokušaj Zapada da uspostavi svetski poredak u mnogo čemu se pokazao plodonosnim.

Širenje demokratije postala je opšta težnja, međutim, samostalne suverene države sve slabije vladaju većim delom sveta. Sukob između međunarodne ekonomije i političkih institucija koje njome vladaju slabi osećaj zajedničkog cilja koji je nužan za svetski poredak. I, dok ekonomska teži potiranju državnih granica, spoljna politika teži da ih potvrdi, s naglaskom na konfliktne nacionalne interese ili ideale poretka. Svet je, dakle u haosu – ocenio je Nenad Prokić i naveo: Britanija, Sirija, Kurdi, Turska, Španija, Jemen, Saudijska Arabija, Izrael i Iran, Južni Sudan, Kamerun, Jermenija, Ukrajina, Rusija, Venecuela, Hongkong, Kašmir, Mađarska i Poljska, „nas da ovog puta ne pominjem“.

Gomila opskurnih tipova je na čelu i najvažnijih država sveta, zaključio je Prokić, dramski pisac i profesor FDU, na 7. tribini Građanskog demokratskog foruma i Foruma pisaca.

Novinar Politike Boško Jakšić je na tribini istakao da bi američki predsednik trebalo da bude lider slobodnog sveta, ali da bi mu više pristajala „titula kralja haosa“.

U Americi je, kaže, tri godine napadao pravni legitimitet, Kongres i sudove, svakog za koga je smatrao da mu preti.

Svoje zvaničnike poziva da progone političke rivale, a medije koji ga kritikuju naziva – neprijateljima naroda. Povremeno laže, redovno pravi verbalne i vulgarne ispade i širi zapaljivu i ratobornu retoriku, a vrhunac je što je stranog državnika zamolio da mu pomogne u diskreditaciji mogućeg rivala na predsedničkim izborima, kaže Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari