Trifunović: Zemljom i dalje vlada Milošević (VIDEO) 1Foto: Stanislav Milojković

Demokratija u Srbiji je suštinski suspendovana, ocenio je večeras u Beogradu glumac Branislav Trifunović na tribini „Nije filozofski ćutati“, dok sociolog Vesna Pešić smatra da je osnovna karakteristika domaćeg populizma „izrazito neprijateljski“ odnos prema neistomišljenicima.

Trifunović je u debati „Demokratija protiv populizma“ ukazao da mu se čini kao da u političkom životu Srbije već trideset godina figuriraju isti ljudi i da svi žele da budu lideri.

Prema Trifunoviću, nije ni čudo što je „gomila ljudi“ iz nekadašnje Demokratske stranke oko Aleksandra Vučića, jer su stalno na delu „burazerska ekonomija“ po sistemu „dođem ti“. Trifunović je rekao i da mu se čini da u Srbiji treba početi iz „početka“ i da izgleda kao da zemljom i dalje vlada pokojni Slobodan Milošević.

Pešić je ocenila i da se postavlja pitanje zašto u Srbiji ne uspevaju pokušaji da se izgradi pravna država u kojoj ne bi bilo moguće da onaj ko je na vlasti krši prava i slobode bilo pojedinaca ili manjina. „Ustav se krši na dramatične načine, a vlast vlada neograničeno“, smatra Pešić, koja je ukazala i na tabloide za koje ističe da napadaju svakoga ko se odluči da se politički suprostavi vlasti.

Kao primer je navela pisanje o glumcu Nikoli Koju i objavljivanje adrese stanovanja. Na tribini je učestvovao i profesor Dragoljub Mićunović koji je ocenio da je ljude mnogo lakše „zaglupljivati nego prosvećivati“ i da se u u Srbiji zloputrebljava pojam „naroda“. Mićunović je zaključio i da je na delu lišavanje demokratije njenih osnovnih alata, a to su parlament i nezavisno sudstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari