Trifunović uzdrmao javno mnjenje svojom iskrenošću 1Foto: FoNet Aleksandar Levajković

Osim Srpske napredne stranke, SPS, Saveza za Srbiju i SRS, cenzus bi, prema najnovijim istraživanjima Ipsos stratedžik marketinga, prešao još jedino Pokret slobodnih građana Srbije na čijem je čelu Sergej Trifunović.

Politički analitičari smatraju da vlast namerno podiže i forsira rejting PSG, kako bi se na neki način Sergej Trifunović i njegove kolege privolele da izađu na parlamentarne izbore.

Na taj način na dobitku bi bile obe strane i vlast i PSG. Vlast bi obezbedila legitimitet izbora, a PSG poslanike u parlamentu. Istraživači javnog mnjenja, međutim, kažu da je Trifunović svojim izjavama i postupcima, zaista uzdrmao birače i da je rejting PSG već duže vreme na granici cenzusa.

Kako se nezvanično može čuti na opozicionoj sceni među onima koji prate rejtinge stranaka ono što PSG drži iznad cenzusa je Trifunovićeva iskrenost. Kako nam je rečeno, ljudi prepoznaju da je on iskren u svemu što radi i govori, te su zbog toga spremni da mu daju svoje poverenje.

Inače, prema istraživanjma Ipsosa, koalicija okupljena oko SNS u ovom trenutku ima podršku 53,4 odsto birača, odnosno natpolovičnu većinu glasača Srbije. Druga politička snaga, prema istraživanju jeste opozicioni blok Savez za Srbiju koji bi, da su izbori danas, osvojio 11,3 procenata. Gotovo istovetan dvocifreni rezultat ostvarila bi još samo koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije sa 11,2 odsto birača. Cenzus bi „preskočili“ još samo Pokret slobodnih građana i Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja sa po 5,4 odsto.

Prema rečima direktora Ipsosovog sektora za istraživanje javnog mnjenja Marka Uljarevića, „u avgustovskom talasu istraživanja registrovano je nešto malo iznad tri miliona opredeljenih birača, to jest onih koji razmišljaju o izlasku na izbore i znaju za koju bi stranku odnosno koaliciju glasali“, ali i oko pola miliona neopredeljenih birača.

Boban Stojanović, politički analitičar kaže za Danas da mu se sve više čini da se Pokretu slobodnih građana Srbije veštački podiže rejting i da se to vidi kako u istraživanjima javnog mnjenja, tako i u izjavama samog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Smatram da je to jedino iz razloga da bi se PSG „privukao“ da izađe na izbore. Oni se još nisu zvanično odredili prema bojkotu, odnosno kod njih postoji ta vrsta rezervisanosti i cilj tih izjava i istraživanja jeste da im se pokaže da bi u slučaju izlaska na izbore sigurno prešli cenzus. Ne mislim da je cilj da se time spusti rejtinga Saveza za Srbiju, već pozivanje Pokreta slobodnih građana na izbore s obzirom na njihovu trenutnu poziciju“ , kaže Stojanović za Danas.

I Dragomir Anđelković, politički analitičar smatra da sva istraživanja koja se obavljaju mnogo pre izbora uvek mogu da imaju dozu manipulacije.

„Istraživačke agencije mnogo su preciznije mesec – dva pred izbore, kada njihovi stavovi brzo dolaze na proveru, nego ranije. U periodima pre izbora uvek može da bude manipulacija i raznih kombinacija i u ovom momentu uopšte ne isključujem moguće manipulacije raznih vrsta, ali mi je teško da kažem sa koje strane one dolaze i na koji način, da li ih ima više ili manje. Ali ih verovatno ima“, kaže Anđelković.

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus kaže da ne veruje u veštačko podizanje rejtinga.

„Trifunović i njegov pokret, uprkos njegovom atipičnom rečniku u jednom trenutku su dostigli neverovatan uzlet Za njega su se opredelili ljudi, pre svega iz inata, kako bi na taj način pružili otpor vlasti, ali i određenim delovima opozicije. Istraživanja koja smo radili proteklih meseci pokazala su da je PSG uvek tu oko cenzusa, a samo su u jednom mesecu bio znatno iznad cenzusa“, kaže Pejić i dodaje da je Trifunović svojom retorikom i ponašanjem privukao ljude koje Savez kao skup političkih partija koji se ponašaju po uobičajenim standardima i komunikacije i nastupa možda ne bi privukao.

PSG i SZS dele isti korpus

Pejić kaže da i PSG i SzS dele isti korpus glasača i da bi dobro bilo kada ova dva politička subjekta mogla da se ujedine ili kanališu razlike, jer bi to najmanje odgovaralo vlastima.“Da li su oni tog kapaciteta to je već drugo pitanje, ali najmanje što treba opoziciji su podele unutar opozicionih partija“, zaključuje Vladimir Pejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari