Trivan: Izmene zakona do kraja godine 1Goran Trivan Foto: Medija centar

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je da bi do kraja godine mogle biti usvojene izmene Zakona o biocidnim proizvodima, a da je jedan od preduslova za to bio i današnji završetak tvinig projekta o unapređenju sistema upravljanja hemikalijama i biocidima u Srbiji.

Trivan je, na zavšnoj konferenciji tog projekta, istakao da je Srbija posvećena unapređenju i očuvanju životne sredine i da joj je u tom procesu Evropska unija (EU) snažan partner.

Projekat je vredan milion evra, a finansiran je iz Instrumenta predpristupne pomoći, rekao je Trivan i naglasio da su Srbiji zemlje partneri bile Slovenija i Austrija.

On je ponovio da je poglavlje 27 u pregovorima sa EU jedno od najobimnijih.

Govoreći o nedavnom pronalasku buradi sa otpadnim hemikalijama u Obrenovcu, Trivan je rekao da će to ministarstvo nastaviti da sa organima bezbednosti traga za „zakopanim blagom“.

Bez pomoći vas u medijima nema nikakve šanse da mi ovo pitanje podignemo na značaj koji treba da ima. Strategije postoje, postoje zakoni, ali moramo priznati da smo se nedisciplinovano odnosili prema sebi samima i zakon će morati da se poštuje, rekao je Trivan.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar konstatovala je da je jedan od doprinosa projekta što će povećati nivo zaštite potrošača, a privreda će morati da unapredi i uskladi svoje poslovanje sa standardima Unije.

Strategija za Zapadni Balkan potvrdila je evropsku budućnost regiona, a Evropska komisija željno iščekuje da izvesti o napretku u ovoj oblasti, rekla je Norčič Štamcar.

Ambasador Slovenije Vladimir Gasparič rekao je da će njegova zemlja nastaviti da podržava Srbiju na evropskom putu i da je tokom trajanja projekta Slovenija predložila zakonodavstvo za taj period do ulaska u članstvo EU.

Prema njegovim rečima, Srbija ne treba da ponavlja greške Slovenije i zato je bolje imati prelazna zakonska rešenja sa kojim će mnogo lakše posle primeniti pravne tekovine EU.

Zamenica austrijskog ambasadora Sabine Krojsenbruner rekla je da Srbija treba da sprovede reforme u važnim oblastima vladavine prava, osnovnih prava, reforme pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, ali su važne i reforme u oblasti zaštite životne sredine.

Austrija će nastaviti da bude pouzdan partner Srbije na evropskom putu, rekla je ona.

Tokom projekta koji je trajao od septembra 2015. godine do marta 2018. godine EU je pružila pomoć Srbiji da dalje unapredi sistem upravljanja hemikalijama i biocidnim proizvodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari