Trka za premijera: Vučević protiv Brnabić 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević ima velike šanse da bude novi premijer, iako dosadašnja premijerka Ana Brnabić i dalje slovi za favorita da ponovo stupi na tu funkciju, kažu za Danas nezvanično izvori s političke scene Srbije.

Naši sagovornici napominju da će predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić „do poslednjeg trenutka vagati kome da poveri mesto premijera“.

Prema tvrdnjama izvora Danasa, najmanje šanse da postane šef vlade trenutno ima Branislav Nedimović, dosadašnji ministar poljoprivrede, koji se prethodnih sedmica pominjao kao jedna od opcija za taj položaj.

„Brnabić je u protekle tri godine kao šefica vlade dokazala da je veoma lojalna predsedniku Srbije, ali smatra se da je Vučiću izuzetno lojalan i Vučević“, objašnjavaju naši sagovornici. Kao primer Vučevićeve odanosti lideru naprednjaka, navodi se, između ostalog, činjenica da je „uvek kada je Vučić najavljivao da će se povući sa mesta predsednika SNS Vučević bio prvi koji mu javno poručivao da to ne čini, a potom se na istu temu oglašavao predsednik Izvršnog odbora stranke Darko Glišić“.

Podsetimo, gradonačelnik Novog Sada u više navrata je uporedio predsednika Srbije sa čuvenim fudbalerom Barselone Lionelom Mesijem.

Naši sagovornici ističu i da je Miloš Vučević blizak prijatelj brata Aleksandra Vučića, Andreja, a i da je „diplomu pravnika stekao na državnom fakultetu, što nije tako čest slučaj kod funkcionera naprednjaka, budući da su mnogi od njih završili privatne fakultete“.

Trka za premijera: Vučević protiv Brnabić 2

U političkim krugovima se spekuliše da će na sednici Predsedništva SNS, koja bi, prema najavi Aleksandra Vučića, trebalo da se održi ove sedmice, biti doneta odluka o formiranju takozvane „koncentracione vlade“, čiji stožer bi predstavljali naprednjaci, a u koju bi ušli i Socijalistička partija Srbije, Srpski patriotski savez i stranke manjina.

Vučić je nedavno izjavio da bi u tom slučaju novi parlamentarni izbori bili raspisani već za godinu i po dana, zajedno sa predsedničkim.

„Mada je SNS ostvarila veoma ubedljivu pobedu na junskim izborima, lidera naprednjaka je donekle sramota od novog saziva parlamenta, u kojem maltene da neće ni biti opozicije. Da bi dokazao legitimitet svoje vlasti, pre svega pred Evropskom unijom, lider naprednjaka će se najverovatnije odlučiti da formira vladu sa kratkim rokom trajanja – do 2022. godine. Koncentraciona vlada bi takođe išla naruku Vučiću i u cilju stvaranja što šireg fronta političke podrške za eventualno potpisivanje sporazuma o konačnom statusu Kosova, i za saniranje ekonomskih posledica kovid krize“, poručuju izvori Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari