TS: Urediti položaj savetnika u Vladi i objaviti podatke o njima 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Stefana Savić

Transparentnost – Srbija ističe da je najnoviji slučaj hapšenja lažnog savetnika premijera Vučića dobar povod da Vlada promeni svoju praksu tajnovitosti kada je reč o savetnicima predsednika i potpredsednika Vlade.

Prema saopštenju MUP-a, jedan prevarant je, lažno se predstavljajući kao „savetnik u kabinetu premijera“ od dvoje građana dobio 33 hiljade evra mita da bi sprečio jedno hapšenje.

„Ovaj slučaj ukazuje da građani i dalje misle da preko veza u izvršnoj vlasti mogu da utiču na rad policije i tužilaštva, što je samo po sebi zabrinjavajuće. Ovakve prevare ne bi bile moguće, ili bi makar bile znatno manje verovatne kada bi građani mogli da provere ko sve savetuje predsednika i potpredsednike Vlade i kakva zaduženja i ovlašćenja ima. Međutim, ne samo da ovi podaci nisu dostupni unapred, već ih nije moguće dobiti ni po zahtevu“, ističu u saopštenju.

Transparentnost Srbije je, kako navode u više navrata od Vlade pokušala da dobije informacije o tome ko su sve savetnici i po kojem pravnom osnovu, a i poslednji zahtev te vrste, od 28. septembra 2016, ostao je, bez odgovora.

„ U vezi sa ovom temom posebnu konfuziju izaziva to što, sudeći prema medijskim izjavama, pored posebnih savetnika koji su imenovani na osnovu Zakona o Vladi, postoje i lica koja su po nekom drugom osnovu angažovana na sličnim poslovima. Činjenica je da mnoga bitna pitanja u vezi sa radom savetnika uopšte nisu zakonski uređena, uključujući i eventualni sukob interesa, zato što oni nemaju ni svojstvo javnih funkcionera, ni status državnih službenika, i pozivamo Vladu da, pored objavljivanja informacija o savetnicima i njihovim zadacima, donese akte kojima bi njihov rad bio preciziran“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari