Foto: Pixabay/Edu_Ruiz

U Turskoj će 31. marta biti održani lokalni izbori, a ministar Varank je u okviru predizbornih aktivnosti posetio grad Bolu, javlja Anadolija.

„Želim iz Bolua da objavim lepu vest. Znate da vodimo važan naučni projekat na Antarktiku. Reč je o projektu koji je pokrenut zahvaljujući vizionarskoj politici našeg predsednika Redžepa Tajipa Erdogana“, rekao je Varank, prenosi Al Jazeera.

On je dodao kako se na Antarktiku trenutno nalazi treća turska naučna misija, koja radi na uspostavi privremene naučne baze, koja će potom prerasti u stalnu bazu.

Turska zastava na ‘Belom kontinentu’

„Prijatelji su nam poslali fotografije sa Antarktika. Osnovana je naša privremena naučna baza. Veoma smo ponosni na taj podvig i na to što se naša zastava i tamo vijori“, rekao je Varank.

Međunarodnim antarktičkim sporazumom iz 1959. godine, tim kontinentom upravljaju Naučno veće za arktička istraživanja – SCAR i Veće menadžera nacionalnih antarktičkih programa – COMNAP.

Turska je potpisnica Antarktičkog sporazuma, ali bez vlastite naučne baze ima samo status posmatrača na kontinentu koji je predmet brojnih naučnih istraživanja.

Otvaranjem naučne baze, Turska će dobiti status savetodavne zemlje i postati deo mehanizma koji odlučuje o Antarktiku.

Povezani tekstovi