Pokrajinski poslanici DS, LSV i SVM poručili su juče tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću da će se, ukoliko se ogluši o njihov apel da zaustavi politički progon i pritisak na pokrajinske poslanike, ponovo vratiti pred Specijalni sud sa istim zahtevom, ali i da će se obratiti premijeru Srbije i predsednici Skupštine Srbije.


Poslanici partija koje čine većinu u Skupštini Vojvodine, njih četrdesetak, došli su juče oko podneva autobusom iz Novog Sada u Beograd kako bi Radisavljeviću u Specijalnom sudu predali pismo u kojem se navodi da je tužilac dužan da reaguje na medijsku hajku koja se mesecima vodi protiv poslanika kao i da pokrene postupke protiv lica iz vrha policije koja su u zvaničnim sudskim predmetima označena kao naručioci i izvori za tekstove protiv poslanika. U pismu još piše da se poslanici pokrajinske skupštine ne predaju i da su dužni da reaguju na urušavanje ugleda državnih institucija, da će se odazvati svakom pozivu nadležnih organa i da su spremni da na tužiočev zahtev deponuju pasoše.

Potpredsednik pokrajinske skupštine Milivoj Vrebalov je novinarima rekao da država u kojoj se vlast smenjuje političkim progonom i hapšenjem nije pravna država. On očekuje da će Radisavljević pročitati pismo i da će zaštiti poslanike i vladavinu prava u Srbiji.

Potpredsednik vojvođanskog parlamenta Dušan Jakovljev je naveo da je pokušaj prekomponovanja vlasti u Vojvodini postao „krajnje brutalan“ jer se ljudi hapse, kamenuju im se kuće i nudi im se da im sud gleda kroz prste.

Kad se neko usudi da to javno kaže, umesto da munjevitom brzinom nadležni organi reaguju, vi od onih istih koji su mu to nudili dobijete njegov psihološki profil gde se kaže da je on takva ličnost i da to može očekivati – rekao je Jakovljev. On je uveren da će naići na pozitivan odgovor Radisavljevića i poručio da prisustvo vladajuće većine Skupštine Vojvodine ispred Specijalnog suda, pokazuje da nema krize vlasti u toj pokrajini. Protestu koji su zakazale DS i LSV priključila su se i dva poslanika iz redova SVM koalicionog partnera demokrata i ligaša u Vojvodini.

Egereši: Verujem u Novakovića

Šef poslaničke grupe i potpredsednik SVM Šandor Egereš rekao je novinarima da poslanika DS u vojvođanskom parlamentu Borislava Novakovića, koji je ponovo uhapšen 28. novembra, poznaje 25 godina i da je on skroman i častan čovek, te da zato veruje u njegovu nevinost. Dodao je da želi da veruje u nezavisnost sudstva i tužilaštva. Egereši kaže da poslanici SVM zasad nisu imali problema poput onih koje imaju poslanici DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari