Tužilaštvo Haškog tribunala „vrlo je zabrinuto“ zbog najava da će Ramuš Haradinaj biti nosilac liste Alijanse za budućnost Kosova na predstojećim kosovskim izborima koji su zakazani za novembar, izjavila je juče predstavnica glavne tužiteljke Olga Kavran. Haradinaju se pred Tribunalom trenutno sudi za ratne zločine nad Srbima, Albancima i Romima 1998.

Tužilaštvo Haškog tribunala „vrlo je zabrinuto“ zbog najava da će Ramuš Haradinaj biti nosilac liste Alijanse za budućnost Kosova na predstojećim kosovskim izborima koji su zakazani za novembar, izjavila je juče predstavnica glavne tužiteljke Olga Kavran. Haradinaju se pred Tribunalom trenutno sudi za ratne zločine nad Srbima, Albancima i Romima 1998. u okolini Dečana, gde je on bio regionalni zapovednik OVK.
Na redovnom brifingu za novinare u Hagu, Kavranova je naznačila da na Kosovu, prema nalazu sudskog veća Tribunala, vlada atmosfera uznemiravanja i zastrašivanja svedoka koji bi trebalo da u Hagu svedoče protiv Haradinaja. Isticanje Haradinaja kao nosioca partijske liste, po haškom tužilaštvu, samo pogoršava tu atmosferu.
– Na suđenju Haradinaju, sudsko veće je već izdalo 14 obavezujućih naloga za svedočenje, a najmanje 10 svedoka se požalilo na pretnje koje su dobili oni i njihove porodice – naglasila je Kavranova. Kandidatura Haradinaja, ocenila je ona, „neće doprineti da se svedoci osećaju bezbedno i da budu spremni da svedoče“.
Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je juče, citirajući ustavni okvir Kosova, da haški optuženik Ramuš Haradinaj ima pravo da učestvuje na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari