Tužiteljka: Haški sud da prijavi Srbiju Savetu bezbednosti UN zbog neizručenja Radete i Jojića 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Nezavisna (Amicus Curiae) tužiteljka pri međunarodnom sudu u Hagu zatražila je danas da predsednik suda Savetu bezbednosti UN ponovo prijavi Srbiju zbog odbijanja da uhapsi i izruči zvaničnike Srpske radikalne stranke (SRS) Vjericu Radetu i Petra Jojića, optužene za nepoštovanje suda.

Jojića i Radetu, Haški tribunal je, u oktobru 2012, optužio da su uticali na svedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Vlasti Srbije od 2015, kada im je haški sud uputio prvi nalog za hapšenje, odbijaju da Jojića i Radetu uhapse i izruče u Hag.

U proleće 2016. godine, Viši sud u Beogradu odlučio je da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

To tumačenje, sud u Hagu je odbacio, naglašavajući da zvanični Beograd ima obavezu da sarađuje i u predmetima za nepoštovanje suda, kao što je ranije i činio.

Posle zatvaranja Tribunala, njegov pravni naslednik, sudski Mehanizam je 2017. doneo odluku da suđenje zvaničnicima radikala ustupi Srbiji.

Nakon žalbe tužilaca, apelaciono veće je naložilo da sudija Liju Daćun (Liu Daqun) razmotri da li bi svedoci protiv Jojića i Radete bili bezbedni ako bi suđenje bilo održano u Srbiji.

U martu prošle godine, sudija Daćun poništio je prvobitnu odluku i naložio da se proces Jojiću i Radeti održi u Hagu. Istovremeno, vlastima Srbije, sudija je uputio nalog za njihovo hapšenje i izručenje.

Kao obrazloženje za to, kineski sudija Daćun je naveo da su ključni svedoci u ovom predmetu „nedvosmisleno“ izjavili da neće svedočiti ako suđenje bude u Srbiji zbog „ozbiljne zabrinutosti za svoju bezbednosti i bezbednost svojih porodica“

Mehanizam je, u februaru ove godine, odbacio žalbu Srbije na tu odluku, i potvrdio da će zvaničnicima radikala suditi u Hagu.

Iz danas objavljenog podneska tužiteljke Dijane Elis (Dianna Ellis) proističe da je sudija Daćun, krajem jula ove godine, pozvao Srbiju da ga izvesti šta je preduzela da sprovede nalog za hapšenje i izručenje Jojića i Radete.

Odgovor vlasti u Beogradu, koji je poverljiv, tužiteljka Elis nazvala je „pravno i činjenično pogrešnim“.

Zatražila je da sudija Daćun o tome izvesti predsednika suda Karmela Ađijusa (Carmel Agius) kako bi on „mogao obavestiti Savet bezbednosti UN da Srbija ne ispunjava svoje obaveze“.

Elis je ocenila da Srbija „upadljivo ignoriše“ naloge za hapšenje, naglašavajući da Beograd, uprkos svom negiranju, ima zakonsku obavezu da sarađuje s haškim sudom i u predmetima za nepoštovanje suda.

Tužiteljka je podsetila da je zbog toga predsednik haškog suda već prijavljivao Srbiju Savetu bezbednosti UN, podvlačeći da je zvanični Beograd prethodno izručivao optužene za nepoštovanje suda.

Štaviše, podvukla je Elis, isti sudija Višeg suda u Beogradu koji je odlučio da nema zakonskog osnova za izručenje Jojića i Radete, 2008. je doneo rešenje o izručenju Ljubiše Petkovića, još jednog radikala optuženog za nepoštovanje Tribunala.

Petkoviću je suđeno pred Tribunalom i osuđen je na tri meseca zatvora.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Tužiteljka: Haški sud da prijavi Srbiju Savetu bezbednosti UN zbog neizručenja Radete i Jojića”

  1. Auuu koji su ovo dvoje zlikovci kada je haški sud ovako zapeo za njih. Oko albanskih terorista i ubica se dvoume već 20 godina, smeju li ih ili ne pozvati u sud.

    • A šta je bilo sa bivšim radikalom, onim što u kafani traži sto za jednog? Njemu će dati Nobela za mir, da podeli sTrampom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.