Pisanje predloga rezolucije o Kosovu i Metohiji koji priprema državni tim za pregovore o budućem statusu KIM praktično je privedeno kraju. Usaglašavanje teksta na glavnom nivou završeno je tokom prošlog vikenda, ostalo je doterivanje detalja, tvrde izvori Danasa bliski beogradskom pregovaračkom timu.

Pisanje predloga rezolucije o Kosovu i Metohiji koji priprema državni tim za pregovore o budućem statusu KIM praktično je privedeno kraju. Usaglašavanje teksta na glavnom nivou završeno je tokom prošlog vikenda, ostalo je doterivanje detalja, tvrde izvori Danasa bliski beogradskom pregovaračkom timu.
Kako naš list nezvanično saznaje predlog rezolucije, koji će biti upućen novom sazivu Skupštine Srbije, sadrži sve dosad izrečene stavove o KIM, kao i negativna određenja prema planu Martija Ahtisarija tamo gde on zadire u suverenitet i teritorijalni integritet države Srbije.

Pregovarački tim bez radikala

– SRS neće imati predstavnike u pregovaračkom timu. Ova stranka predlaže da se ne ide u Beč ukoliko se tamo ne bude razgovaralo o rešenju za status Kosova – izjavio je juče Tomislav Nikolić.

Prema njegovim rečima ukoliko neko želi da pregovora, za to mora da ima većinu u parlamentu i da ubedi SRS da se isplati pregovarati. U Beč ne treba ići, smatra Nikolić, „da bi se videlo šta je EU spremna još da uradi Srbiji kako bi joj otela Kosovo“.

Izvori Danasa napominju da će beogradski pregovarački tim, ako Skupština Srbije tako odluči, u Beču izneti stav Srbije o celom Ahtisarijevom predlogu, kao i o svim njegovim delovima posebno. Isti krugovi tvrde da je „nemoguće razdvojiti pregovore u Beču na, kako neki predlažu, statusni i tehnički deo, odnosno anekse, jer Ahtisarijev dokument nije tako napravljen, niti je politički moguće razdvojiti ga“.
Formalno rezoluciju koju priprema beogradski pregovarački tim parlamentu će predložiti Vlada Srbije. Vanredna sednica vlade posvećena rezoluciji juče do zatvaranja ovog izdanja našeg lista još nije bila zakazana. Održane su, takođe, međustranačke konsultacije o tekstu rezolucije, posle kojih je trebalo da usledi odluka o vanrednom zasedanju Vlade Srbije. Juče nije bilo ni potvrde da li će se na današnjim konsultacijama predstavnika parlamentarnih stranaka, pored dogovora o konstitutivnoj sednici, razgovarati i o predlozima rezolucija o KIM – osim pregovaračkog tima svoj tekst rezolucije najavila je i Srpska radikalna stranka.
Predrag Marković, predsednik starog saziva Skupštine Srbije, ponovio je za naš list da će danas zakazati sednicu parlamenta za sredu 14. februar s početkom u 12 sati, a da će o svim ostalim činjenicama, u koje spada i rezolucija o KIM, javnost na vreme biti obaveštena.
Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić izjavio je juče na konferenciji za novinare da je „poslednji rok da radikali dobiju predlog rezolucije koju priprema pregovarački tim, jer žele da učestvuju u njenoj izradi i obezbede da na samoj sednici nema amandmana u sukoba“. Kako prenosi Beta, Nikolić smatra da sednicu treba održati ukoliko svi mogu da se dogovore o rezoluciji i ocenio je da će održavanje sednice biti teško ukoliko se ne postigne dogovor On tvrdi da rezolucija mora da bude „oštra, jasna i odlučna“ – u njoj mora da se govori o uzrocima, da se jasno i taksativno nabroji u čemu Srbija želi da popusti, kao i šta nikada neće prihvatiti, uz utvrđene jasne obaveze Vlade i Skupštine Srbije za njeno sprovođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari