U Beogradu potpisan Memorandum o budućnosti Vojvodine 1Foto: Pixabay/ID 1913330

Memorandum o budućnosti Vojvodine potpisan je danas u Beogradu, a potpisnici Memoranduma poručili su na potpisivanju da je suštinska ideja Vojvođanskog fronta ideja evropske Srbije.

Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja je jedna od potpisnica, kazao je da Vojvođanski front okuplja proevropske snage u Srbiji i da sličnim opcijama pruža ruku za saradnju.

Čanak je novinarima u Medija centru rekao da se Srbija nalazi u dubokoj političkoj krizi koja je uzrokovana, kako je ocenio, nacionalizmom i centralizmom.

„Sušenje Srbije i koncentrisanje kompletnog života u Beogradu dovodi do toga da se ogromni delovi naše zemlje izlažu depopulaciji“, izjavio je Čanak.

Dodao je da Vojvodina nikada nije problem Srbije, kao i da ona predstavlja „najevropskiji deo“ Srbije.

On je rekao da u Vojvodini ne postoji separatizam, a da danas postoje situacije na Univerzitetu u Beogradu gde se brane master radovi pod nazivom „Idejni izvori separatizma u Vojvodini“ kod profesora Dragana Simeunovića.

Čanak je naveo da Vojvođanski front želi da Vojvodina živi jedan „evropski život u Srbiji koja je ravnomerno razvijena“.

On je rekao da je još rano govoriti da li je Vojvođanski front i predizborna koalicija i naveo da su se oni okupili jer dele isti sistem vrednosti.

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić kazao je da je za Vojvođanski front evropski put Srbije neupitan i da on mora biti ubrzan.

„Ne može se na taj put ići preko Rusije ili Evroazijske unije“, poručio je Odžić.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov rekao je da pomenutim Memorandumom žele da ostvare ravnopravnost manjinskih zajednica u Srbiji i pozvao predstavnike drugih nacionalnih zajednica da im se pridruže.

Pre potpisivanja Memoranduma prisutni su imali prilike da pogledaju kratak film o tome da je Vojvodina zasnovana na antifašizmu, o važnosti njene autonomije, evrointegracijama, pomirenju i o drugim temama.

Memorandum su pored pomenutih partija potpisali i predstavnici Alijanse vojvođanskih Rumuna, Crnogorske partije, Saveza Slovaka Vojvodine, Zajedno za Vojvodinu, Liberalno-demokratskog pokreta Vojvodine i Foruma V-21.

U Memorandumu se navodi da će se Vojvođanski front zalagati za Srbiju kao decentralizovanu i regionalizovanu sekularnu državu, slobodne i fer izbore i oslobađanje medija, članstvo Srbije u EU i NATO, kao i da Srbija tretira kao politički prioritet suživot u regionu.

Dodaje se i da Srbija mora da prihvati „kosovsku realnost“ i nastavi dijalog u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari