U Berlinu nisu tek sad progledali 1

Prilog o Srbiji emitovan u udarnim vestima na drugom programu nemačkog javnog servisa, Televizije ZDF, vrlo je oštar i, naravno, površan, kao i svi televizijski prilozi od minut i po.

Ono što je interesantno je da je nemački javni servis odabrao da baš primerom iz Srbije ilustruje kako usred korona kriza i pandemije pojedini režimi, kako kažu, iživljavaju svoje diktatorske ambicije, odnosno da samo koriste pandemiju da zavedu režim, koji se ne može nazvati demokratskim, i koji je veoma loše okruženje za slobodan rad medija – komentariše za Danas Nemanja Rujević, novinar lista Vreme i dopisnik iz Bona, prilog na nemačkom javnom servisu pod nazivom: Srbija – sloboda medija u opasnosti.

Sagovornik našeg lista dodaje da se u tom prilogu na nemačkom javnom servisu ne kaže „ništa što već nismo znali“ ili „nešto o čemu nemački mediji mnogo opširnije već nisu pisali“, ukazujući da se pojavljaju dve zablude u srpskoj javnosti kada se ovakvi prilozi pojave.

– Prva zabluda u Srbiji koja proizilazi iz ovakvih vesti je da su u Nemačkoj tek sada progledali, odnosno da nisu znali šta se u Srbiji zbiva, a druga je da se time šalje nekakva poruka iz Berlina vlastima u Srbiji. Ni jedno ni drugo nije tačno, niti se preko medija šalju poruke vlastima u Srbiji niti je ovo prvi ovakav prilog o Srbiji, a ja bih rekao da nije ni poslednji – ističe Nemanja Rujević.

Kada je reč o medijskoj slici u Srbiji u vreme pandemije, prema mišljenju sagovornika našeg lista, ona samo zaoštrava ono što se mislilo i ranije.

– Mislim na ogromnu nadmoć koju predstavnici vlasti imaju u kontrolisanim, najvećim i najbitnijim za javno mnjenje – medijima. Dalje, na neprijateljstvo i otrovne opaske novinarima koji pokušavaju da rade svoj posao kako treba, kao i na kulminaciju u vidu hapšenja koleginice Ane Lalić, slučaja koji se po mom sudu neće ponoviti jer je to autogol iz voleja za režim u Srbiji – kaže sagovornik Danasa.

Rujević dalje ističe da nema nameru da brani srpsku vlasti, ali da je zarad šire slike važno napomenuti da mediji u nizu zemalja, odnosno u zemljama gde je demokratije u mnogo boljem položaju nego što je to slučaj u Srbiji, u ovoj krizi su žestoko zakazali, svodeći sebe na megafon vlasti, sa manjkom kritičkih pitanja, posebno na početku pandemije.

– To, otprilike, vlast i očekuje i od tamošnjih medija da naprosto prenose šta se priča, ne samo u ovoj, već u svakoj situaciji. A kažem, nažalost, da se samo prenosi šta vlast saopštava, a ne da se kritički pristupa onome što se zbiva, događa se i u mnogo razvijenijim zemljama – zaključuje Rujević za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari