Portparol Stejt departmenta Tom Kejsi juče je u ime SAD još jednom osudio formiranje Skupštine zajednica opština AP KIM. „Američki stav je da je Kosovo nezavisna država i da tamošnji parlament i demokratske institucije treba da vode stanovnici Kosova, bez mešanja Srbije ili bilo koje druge spoljne sile“, izjavio je Kejsi, prenose agencije.

Portparol Stejt departmenta Tom Kejsi juče je u ime SAD još jednom osudio formiranje Skupštine zajednica opština AP KIM. „Američki stav je da je Kosovo nezavisna država i da tamošnji parlament i demokratske institucije treba da vode stanovnici Kosova, bez mešanja Srbije ili bilo koje druge spoljne sile“, izjavio je Kejsi, prenose agencije. Predstavnici 26 skupština opština, formiranih na osnovu rezultata lokalnih izbora koje je Beograd organizovao 11. maja na KIM, prošle subote formirali su Skupštinu zajednica opština u koju pre formiranja nove vlade Srbije nisu želeli da uđu pripadnici DS i G17 plus.
Priština – Sjedinjene Američke Države ne podržavaju izbor Ričarda Vilkoksa za zamenika šefa Unmika i o tome su obavestile generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-Muna, javili su juče elektronski mediji u Prištini. Prema istom izvoru, tom predlogu se protive i Velika Britanija i Francuska. Vilkoks, koji je sada šef Kancelarije UN u Beogradu, bio je spominjan kao najozbiljniji kandidat za zamenika šefa Unmika, međutim, na tu funkciju ne može biti izabran bez podrške svoje matične države, SAD, koje su i ranije delegirale zamenika šefa misije UN. SAD su obavestile generalnog sekretara UN da ne podržavaju izbor Vilkoksa za zamenika šefa Unmika. Nezadovoljstvo zvaničnog Vašingtona Vilkoksom je, kako navode prištinski mediji, proisteklo zbog njegovih poverljivih razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem i ministrom za Kosovo i Metohiju Slobodanom Samardžićem koje je obavio po nalogu zamenika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za mirovne operacije.
Priština – Mada su dve trećine članica EU priznale nezavisnost Kosova, u zvaničnim dokumentima donatorske konferencije o Kosovu, koja će se održati 11. jula u Briselu, navodi se da je Kosovo pod kontrolom UN, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti svetske organizacije, piše danas Koha Ditore. Neimenovani diplomata je u Briselu izjavio prištinskom listu da probleme oko upotrebe naziva prave članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, kao što su Španija i Kipar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari