Savetnik ministra za Kosovo i Metohiju, Milorad Todorović, ocenio je juče da mogućnost da Priština zatvori za promet robe dva prelaza na severu Pokrajine – u Leposaviću i Zubinom Potoku, predstavlja nerazumnu i antidemokratsku meru koja neće zaživeti. „Ako evropske vrednosti podrazumevaju slobodan promet ljudi, ideja, robe i kapitala, to je jedan nehuman, antievropski i antidemokratski potez“, kazao je Todorović agenciji Beta.

Savetnik ministra za Kosovo i Metohiju, Milorad Todorović, ocenio je juče da mogućnost da Priština zatvori za promet robe dva prelaza na severu Pokrajine – u Leposaviću i Zubinom Potoku, predstavlja nerazumnu i antidemokratsku meru koja neće zaživeti. „Ako evropske vrednosti podrazumevaju slobodan promet ljudi, ideja, robe i kapitala, to je jedan nehuman, antievropski i antidemokratski potez“, kazao je Todorović agenciji Beta. Savetnik ministra Slobodana Samardžića je to rekao komentarišući vest da bi Priština do 15. juna mogla da donese odluku o zatvaranju za promet robe dva carinska prelaza na severu Kosova kako bi smanjila ulazak robe na Kosovo, koju je juče preneo prištinski dnevnik Koha ditore. Prema njegovim rečima, takva mogućnost predstavlja još jedan vid pritiska na srpsku zajednicu da prihvati neprihvatljivo – nametnutu nezavisnost KIM. On je dodao da za je funkcionisanje administrativnih prelaza nadležan Unmik, a ne Vlada Kosova koja pominje takvu mogućnost. Todorović je naglasio da sasvim sigurno zna da Srbi na KIM zatvaranje prelaza neće gledati skrštenih ruku.
Kosovska Mitrovica – Potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Miloš Aligrudić juče je stigao na Kosovo kako bi prikupio podatke o otetim kosovskim Srbima, kojima su, kako se sumnja, u logorima u Albaniji vađeni organi radi prodaje. Aligrudić je u Kosovskoj Mitrovici razgovarao s članovima porodica kidnapovanih i nestalih Srba, a posle istrage na Kosovu predaće izveštaj Parlamentarnoj skupštini SE. Osim Aligrudića, koji će na Kosovu boraviti dva dana, razgovorima je prisustvovao i predsednik Komisije za kidnapovane i nestale u Vladi Srbije, Veljko Odalović. Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih, Milorad Trifunović, podsetio je da se još traga za 551 osobom srpske nacionalnosti, a da je 281 telo identifikovano i predato porodicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari