Suspendovani radnici Kazneno-popravnog doma Lipljan njih 87 srpske i romske nacionalnosti, nastavili su juče sedmi dan da danonoćnim protestom blokiraju zgradu Koordinacionog centra u Gračanici. Jedan od učesnika protesta Boban Petrović kazao je agenciji Beta da su oni uputili zahteve premijeru Srbije Vojislavu Koštunici i ministru pravde Dušanu Petroviću da Srbija reši njihovo socijalno i zdravstveno osiguranje i da im redovno obezbeđuje plate u visini zarada koje su imali dok su radili u KP domu Lipljan. Na te zahteve od Koštunice i Petrovića još nisu dobili nikakav odgovor. Suspendovani radnik Boban Petrović rekao je da su juče imali sastanak sa koordinatorom kosovskog okruga Goranom Arsićem koga su obavestili da će danas njihova delegacija ići u Beograd na sastanak s ministrom pravde Srbije. Radnici tvrde da će, ukoliko njihov problem ne bude rešen, morati da se isele s Kosova. Oni su blokirali zgradu Koordinacionog centra i zbog te blokade ne radi kosovski okrug i druge institucije koje su smeštene u pomenutoj zgradi. Odeljenje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici održava nastavu u Domu kulture u Gračanici, a ne u svojim prostorijama u zgradi koju su blokirali suspendovani radnici.
Gračanica – Novinari Radio Gračanice stupili su juče u štrajk glađu zahtevajući od države Srbije da reši njihov radno-socijalni status. Jedanaestoro honorarnih saradnika ovog radija protestuje ispred zgrade u kojoj je sedište Skupštine opštine Priština izmešteno 1999. posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo. Novinar Srđan Perić kazao je agenciji Beta da su zbog nerešenog radnopravnog statusa novinari ovog lokalnog radija već štrajkovali od 12. do 23. marta ove godine. „Protest smo prekinuli posle obećanja ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića da će naš radni status biti rešen u najkraćem roku“, rekao je Perić i dodao da su tada ministru uručeni njihovi zahtevi, a pošto ni dve nedelje kasnije obećani odgovor nije stigao novinari su stupili u štrajk glađu. Radio Grčanica radi od 1999. kada su ga osnovali novinari srpske nacionalnosti koji više nisu radili u Radio Prištini. Prema rečima rukovodioca radija Dejana Jeftića, Radio Grčanica je deo sistema Radio-televizije Srbije, a frekvenciju im je dodelio Unmik.
Beograd – Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih civila, vojnika i policajaca na Kosovu i Metohiji najavilo je juče da će podneti tužbu protiv bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte zbog prikrivanja zločina nad Srbima o kojima je pisala u svojoj knjizi „Lov“. Predsednik Udruženja Simo Spasić je na konferenciji za novinare u Beogradu naveo da će tužba biti podneta zbog toga što Karla del Ponte knjizi iznosi podatke na koje su joj predstavnici tog udruženja godinama ukazivali – da su kidnapovani Srbi odvođeni u Albaniju gde su im pre nego što su ubijani vađeni organi. Predsednik Udruženja je u ime porodica stradalih izrazio i ogorčenost zbog toga što je Haški tribunal oslobodio optužbi vođu bivše OVK Ramuša Haradinaja. Prema njegovim rečima, Haradinaj je morao da odgovara „bar zbog navoda o ubistvima koje je izneo u autobiografskoj knjizi“.
Beograd – Udruženje građana Aktivni centar organizovalo je juče kampanju „Svaki prozor zastava“, koja treba da ukaže da je Kosovo deo Srbije i da istakne brigu za stanovnika srpskih enklava na Kosovu. Predstavnik Udruženja građana Aktivnog centra Miloš Jovanović rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da su u gradu nacionalnim zastavama okićeni Terazije, Slavija, Brankov most i Novi Beograd. „Pozivamo sve građane Beograda da to isto urade na svojim prozorima, balkonima ili radnjama, kako bi pokazali svetu da jesmo demokratski evropski orijentisani, ali da je bitna i naša nacionalna svest“, rekao je Jovanović. On je rekao da su tu ideju sprovodili i Srbi na Kosovu, kao i mnoge zemlje u Evropi.