Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je juče protestne note vladama Norveške i Republike Koreje povodom priznavanja jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije. U skladu sa Akcionim planom Ministarstva spoljnih poslova, koji je usvojila Vlada, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić naložio je juče hitno povlačenje ambasadora RS u Srbije u Norveškoj Vladislava Mladenovića i u Republici Koreji Zorana Veljića, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je juče protestne note vladama Norveške i Republike Koreje povodom priznavanja jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije. U skladu sa Akcionim planom Ministarstva spoljnih poslova, koji je usvojila Vlada, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić naložio je juče hitno povlačenje ambasadora RS u Srbije u Norveškoj Vladislava Mladenovića i u Republici Koreji Zorana Veljića, navodi se u saopštenju. Ambasadori treba da napusti zemlju domaćina u roku od 48 sati od predaje protestne note Ministarstva spoljnih poslova Srbije i da se vrati u zemlju na konsultacije do daljeg. Ove dve zemlje juče su priznale nezavisnost Kosova.
Priština – Zamenik šefa Unmika Lari Rosin ponudio je ostavku nakon što se na posao vratio regionalni administrator UN za Mitrovicu Džerard Galuči, s kojim se razišao u stavu o neredima u srpskom delu Kosovske Mitrovice 17. marta. Prištinski dnevnik na albanskom „Zeri“ piše da je Rosin, inače američki diplomata, ostavku ponudio američkoj administraciji, ali da je ona odbijena. Galuči je oštro kritikovao akciju Unmik policije i Kfora protiv srpskih demonstranata 17. marta. Posle tog izveštaja, Galuči je ponudio ostavku, ali je ona odbijena u sedištu UN, pa se regionalni administrator vratio u Mitrovicu. Rosin je, međutim, negodovao zbog povratka Galučija i ponudio ostavku. Na to je, kako piše „Zeri“, reagovao i šef Unmika Joahim Riker, poručivši da će i sam napustiti funkciju ukoliko Rosin ode sa položaja. Istovremeno, zbog povratka Galučija protestovao je i predsednik opštine Mitrovica Bajram Redžepi koji je naveo da neće sarađivati sa administratorom UN.
Kosovska Mitrovica – Posle skoro devet godina juče je na sever Kosova stigla prva cisterna sa gorivim iz NIS Jugopetrola za benzinske pumpe u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku. „Isporuka goriva rezultat je nedavnog sastanka predstavnika privrednih komora Srbije, Vojvodine i Kosova i Metohije, održanog u Kosovskoj Mitrovici i Akcionog plana Vlade Srbije“, rekao je direktor poslovne jedinice NIS Jugopetrol za područje Kosova Ljubomir Radulović. On je obećao uredno snabdevanje benzinskih pumpi na severu Kosova svim vrstama goriva, ali i ostalim proizvodima iz programa Jugopetrola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari