Direktor agencije Stratedžik marketing Srđan Bogosavljević izjavio je da istraživanja pokazuju da će proevropske snage imati prednost na predstojećim izborima 11. maja i da će se, tokom kampanje, ta razlika u odnosu na „patriotske“ snage povećati. Bogosavljević je u intervjuu jučerašnjem „Blicu“ rekao da „proevropskih“ birača ima 44 odsto a „patriotskih“ 41 odsto to jest proevropsko raspoloženje je jače u odnosu na broj onih koji su spremni da se odreknu Evrope kako bi time pokazali svoju privrženost Kosovu.

Direktor agencije Stratedžik marketing Srđan Bogosavljević izjavio je da istraživanja pokazuju da će proevropske snage imati prednost na predstojećim izborima 11. maja i da će se, tokom kampanje, ta razlika u odnosu na „patriotske“ snage povećati. Bogosavljević je u intervjuu jučerašnjem „Blicu“ rekao da „proevropskih“ birača ima 44 odsto a „patriotskih“ 41 odsto to jest proevropsko raspoloženje je jače u odnosu na broj onih koji su spremni da se odreknu Evrope kako bi time pokazali svoju privrženost Kosovu. Dodao je da se sada sve stranke, bar deklarativno, zalažu za Evropu a da razlike nastaju u pogledu uslova pod kojima stranke kažu da će nastaviti integracije u EU. Građani žele u Evropu čak i sa mogućim uslovljavanjima, ali ne postoji spremnost za davanje Kosova, naveo je on i istakao da građani smatraju da se treba ozbiljno, pravnim sredstvima boriti za Kosova, ali ne po cenu budućnosti. Komentarišući trenutne rejtinge stranaka, on je kazao da su ključni igrači Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka koje zajedno imaju 70 odsto biračkog tela u Srbiji i dodao da će cenzus, prema rezultatima istraživanja iz februara, preći Demokratska stranka Srbije, Liberalno-demokratska partija i Socijalistička partija Srbije a da su G17 plus i Nova Srbija blizu cenzusa.
Beograd – Gradonačelnica Novog Sada i bivša visoka funkcionerka radikala Maja Gojković izjavila je da neće formirati političku stranku, ali da će sa „svojom listom“ izaći na lokalne izbore u Novom Sadu i možda i na pokrajinske izbore.
„Planiram da ove nedelje izađem sa svojom listom za lokalne izbore, razmišljam i o pokrajinskim, ostalo ćemo još videti“, kazala je Gojkovićeva u intervjuu Večernjim novostima. Prema njenim rečima, potrebno je otkriti „treći put“ na političkoj sceni Srbije, sa ljudima kojima „nije bitna partijska knjižica“, kako bi se razbio „unutrašnji berlinski zid“ koji postoji u Srbiji. Maja Gojković je dodala da se neće zbližavati ni sa jednom strankom, ali da će razgovarati „sa svima“. Ona je kazala da s njom, pre isključenja iz Srpske radikalne stranke (SRS), niko od stranačkih čelnika nije kontaktirao, već je to saznala kao i svi ostali, posle konferencije za novinare šefa novosadskih radikala Igora Mirovića.
Novi Sad – Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je u subotu da njegova stranka pregovara o eventualnoj predizbornoj koaliciji sa Demokratskom strankom (DS), ali je dodao da vreme za dogovor ističe. „U razgovorima smo sa DS, kao sa našim dugogodišnjim koalicionim partnerom. Međutim, vreme ističe a izbori na republičkom nivou nisu jedini izbori za koje se treba pripremiti“, rekao je Čanak novinarima u Novom Sadu. Dodao je da će se u sledećih „najviše 48 sati“ znati jasni odgovori na pitanja da li će proevropske stranke ići na izbore u jednoj ili u više kolona. Čanak je rekao da LSV pregovara sa DS i zbog toga što su na proteklim predsedničkim izborima te dve stranke „napravile zajednički napor u kampanji protiv (kandidata Srpske radikalne stranke) Tomislava Nikolića“.
Beograd – Liberalno-demokratska partija (LDP) ne pregovara ni sa jednom strankom o zajedničkom nastupu na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima, izjavio je juče funkcioner te stranke Zoran Ostojić. On je rekao da je LDP, pored Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke, partija koja može sama da izađe na izbore. Dodao je da će se na listi LDP naći i Demohrišćanska stranka Srbije i Socijaldemokratska unija.
– DHSS i SDU su naši stalni partneri i oko toga ne treba pregovarati. Biće na našoj listi koja će se zvati LDP – Čedomir Jovanović – rekao je Ostojić, ali nije želeo da precizira koliko je tim strankama ponuđeno mandata. Dodao je da za nastup na lokalnim izborima, lokalni odbori imaju slobodu da pregovoraju o zajedničkom nastupu ali ne sa SRS.
Brisel – Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer u subotu je u Briselu izjavio da će Kfor „svoju ulogu odigrati na celom Kosovu“, uz ocenu da oni koji prave probleme na severu Kosova „ne rade u korist svojih interesa“. Shefer je to rekao u raspravi na Transatlantskom forumu i dodao da je Kfor na Kosovu na osnovu Rezolucije 1244 SB UN. On je obraćajući se ambasadoru Rusije pri UN Vladimiru Čižovu, odbacio tvrdnje da su prilike na Kosovu „problematične“. „Ako i povremeno tamo ima nesređenih situacija, pitam ko stvara tu haotičnu situaciju, ko upada u zgradu suda u Kosovskoj Mitrovici“, kazao je Shefer.
Brisel – Šef švedske diplomatije Karl Bilt izjavio je u subotu u Briselu da Unmik i dalje mora ostati na Kosovu zato što, iako se radi na sprovođenju plana Martija Ahtisarija za status, još nema statusa. „Status je trebalo da bude utanačen sporazumom ili rezolucijom Saveta bezbednosti, a problem je što se to dosad nije dogodilo“, rekao je Bilt u razgovoru s novinarima na Transatlantskom forumu. Građani Kosova će, istakao je on, morati da koriste i dalje Unmik dokumenta za putovanja u zemlje koje ne priznaju Kosovo, Unmik će zastupati Kosovo u međunarodnim organizacijama, jer pristup pokrajine neće biti priznat bez rezolucije Saveta bezbednosti UN, a UN će morati da preuzmu i oblasti vezane za manjine.
Kosovska Mitrovica – Međunarodni sudija Unmik suda u Prištini Lolita Dumlao odbila je u subotu predlog za produžetak pritvora Srbinu Momčilu Jovanoviću (58) koji je u četvrtak uhapšen u centru Peći. Branilac Ljubomir Pantović rekao je da je Jovanoviću određen kućni pritvor u selu Brestovik kod Peći uz obavezu da se dva puta nedeljno javlja policijskoj stanici u Peći. Jovanović je uhapšen u centru Peći kada je kao povratnik u organizaciji Danskog saveta za izbeglice došao na svoje imanje sa namerom da se vrati iz Aranđelovca gde je živeo od 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari