Koordinator javnog preduzeća Železnice Srbije za Kosovo Polje Zoran Bogavac izjavio je juče da voz na liniji Kosovo Polje – Lešak ne saobraća i da se čeka dogovor s Unmikom. „Nemamo kontakte s kosovskom železnicom, jer s njima nemamo sporazum o funkcionisanju železničkog saobraćaja na Kosovu“, rekao je Bogavac agenciji Beta.

Koordinator javnog preduzeća Železnice Srbije za Kosovo Polje Zoran Bogavac izjavio je juče da voz na liniji Kosovo Polje – Lešak ne saobraća i da se čeka dogovor s Unmikom. „Nemamo kontakte s kosovskom železnicom, jer s njima nemamo sporazum o funkcionisanju železničkog saobraćaja na Kosovu“, rekao je Bogavac agenciji Beta. Prema njegovim rečima, taj sporazum je postignut sa Unmik železnicom koja je protivpravno prenela nadležnosti na Kosovsku železnicu. „To nije predviđeno sporazumom koji smo potpisali sa četvrtim stubom Unmika pod kojim je železnica“, rekao je Bogavac. Putnički voz nazvan „Sloboda kretanja“, veza Srba iz centralnog Kosova sa severom, već deveti dan ne saobraća. Pre devet dana, Železnice Srbije su preuzele kontrolu nad prugom na severu Kosova. Međutim, dan kasnije Unmik je saopštio da ponovo kontroliše prugu, i voz od tada ne saobraća. Radnici železnice protestuju svakodnevno na železničkim stanicama, a najavili su da će skupovi trajati sve dok Unmik ne dozvoli da vozovi iz centralne Srbije saobraćaju do Zvečana.
Priština – Table s natpisima „Republika Kosovo – dobro došli“ postavljene su i na graničnim prelazima s Makedonijom, prenosi juče agencija Kosovapress pozivajući se na saopštenje Kancelarije za komunikacije pri kosovskom Ministarstvu javnih usluga. Nakon što je premijer Kosova Hašim Tači u subotu otkrio table s natpisom na prelazu Merdare, radnici Kancelarije za inženjerske usluge i Ministarstva u saradnji sa graničnom policijom KPS postavili su table i na prelaze sa, kako je navedeno, BJR Makedonijom Đeneral Janković (Han Elezu) i Globočica, navodi agencija. Iz Kancelarije je najavljeno da će narednih dana table „Republika Kosovo – dobro došli“ biti postavljena na svim graničnim prelazima sa susednim državama.
Kosovska Mitrovica – Radnici pravosudnih organa srpske nacionalnosti i juče su protestovali ispred ulaza u zgradu Unmikovog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici odakle su isterani posle dolaska međunarodnih snaga u Pokrajinu. Radnici, koji od 21. februara protestuju ispred Unmikovog Opštinskog i Okružnog suda, naišli su juče ujutro na otključanu kapiju, tako da je deo njih ušao u dvorište suda. Policija je odmah reagovala, zaključala kapiju i blokirala ulaz u sud, pa je grupa radnika ostala „zarobljena“ između dve kapije duže od tri sata. Članovi pregovaračkog tima za povratak radnika na radna mesta s kojih su proterani dolaskom Unmika i Kfora na Kosovo, po završetku bombardovanja 1999, ni juče nisu postigli dogovor s predstavnicima Unmika. Radnicima su se pridružili i taksisti i građani koji su mehanizacijom blokirali kapije suda, pa je tokom sastanka zahtevano da se oni povuku. Iako je atmosfera bila napeta, incidenata nije bilo. Protest je trajao do 11 sati kada su se radnici pravosudnih organa i vozila s kapija povukli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari