Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izrazio je juče nadu da će na vanrednim parlamentarnim izborima pobediti snage koje se zalažu za evropsku integraciju Srbije. „Iskreno se nadam da će (Srbi) nastaviti da se zalažu za duboke i čvrste veze sa EU“, rekao je Solana u Briselu, uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izrazio je juče nadu da će na vanrednim parlamentarnim izborima pobediti snage koje se zalažu za evropsku integraciju Srbije. „Iskreno se nadam da će (Srbi) nastaviti da se zalažu za duboke i čvrste veze sa EU“, rekao je Solana u Briselu, uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU. Prema njegovim rečima, vanredni parlamentarni izbori su „dobra prilika za srpski narod da izabere svoju budućnost“. I šef diplomatije Slovenije Dimitrij Rupel, čija zemlja predsedava Uniji, juče je izjavio da se EU se nada pobedi proevropskih snaga na izborima u Srbiji.
Ostin, Teksas – Najproblematičniji mogući ishod najavljenih parlamentarnih izbora u Srbiji jeste nastavak haosa, odnosno formiranje vlade kakva je aktuelna, ocenjuje američka privatna agencija za strateška istraživanja Stratfor. Povodom poziva premijera Srbije Vojislava Koštunice na raspisivanje parlamentarnih izbora, Stratfor navodi tri moguća ishoda tih izbora – pobeda prozapadnih snaga, pobeda proruskih snaga ili nastavak haosa. Zapad se nada pobedi proevropskih snaga predvođenih Borisom Tadićem kako bi formirale vladu bez mešanja Koštunice koji je, kako podseća Stratfor, premijer „iako je njegova stranka najmanja u tročlanoj vladajućoj koaliciji“ i često je nazivaju „kombi strankom“ pošto bi svi članovi mogli da se stanu u jedno vozilo. U slučaju pobede te koalicije, Srbija bi onda mogla da brzo ide prema EU i da najzad ostavi iza sebe dve decenije rata. „‘Jedina’ cena za to jeste da pusti Kosovo da ide ali otkako je Zapad nametnuo Beogradu realnost, ta cena je već plaćena“, ocenjuje Stratfor. Drugi mogući ishod izbora, prema Stratforu, jeste pobeda srpskih radikala koji već imaju većinu u parlamentu. Radikali bi vodili Srbiju nacionalističkim putem koji predviđa partnerstvo s Rusijom i sukobljavanje sa Zapadom. „Ironično je ali to je za Zapad“, ocenjuje Stratfor, „drugi najbolji ishod“. „Ako Beograd izabere samodestruktivni put, Zapad bi to smatrao žalosnim ali takav razvoj bi mu omogućio da opere ruke od Srbije“, smatra američka agencija. Stratfor ocenjuje da je poslednja mogućnost i „najproblematičnija“ – povratak postojeće podeljene vlade sa snažnim prisustvom radikala u opoziciji i sa oportunističkim Koštunicom koji drži ravnotežu vlasti u nominalno prozapadnoj koaliciji. „U takvoj situaciji, neodlučnost i šizofrenija koje karakterišu Beograd od pada Miloševića, opstale bi. Zapad bi prisilno ostao angažovan, s Rusima oportunistički umešanim i sa Srbijom u limbu“, zaključuje Stratfor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari