Nova politička stranka levice, Nezavisni socijaldemokrati (NSD), podržaće u drugom krugu predsedničkih izbora Borisa Tadića, kandidata Demokratske stranke, najavio je juče na konferenciji za novinare predsednik te stranke Zoran Dragišić. Kako je objasnio, najlogičnije bi bilo da celokupna levica podrži Tadića, ali je dodao da se ne može uticati na to koga će podržati SPS, s kojom bi NSD trebalo uskoro da potpiše koalicioni sporazum.

Nova politička stranka levice, Nezavisni socijaldemokrati (NSD), podržaće u drugom krugu predsedničkih izbora Borisa Tadića, kandidata Demokratske stranke, najavio je juče na konferenciji za novinare predsednik te stranke Zoran Dragišić. Kako je objasnio, najlogičnije bi bilo da celokupna levica podrži Tadića, ali je dodao da se ne može uticati na to koga će podržati SPS, s kojom bi NSD trebalo uskoro da potpiše koalicioni sporazum. Dragišić naglašava da je njegovoj stranci na političkoj sceni najbliža Demokratska stranka, jer su ideološki bliski, pošto je DS članica Socijalističke internacionale. On je naveo da NSD ima oko 60 opštinskih odbora u Srbiji, da čitavi opštinski odbori Socijaldemokratije i SPS prelaze u NSD i da će u junu biti održan kongres stranke na kojem će biti izabrano rukovodstvo.
Subotica – Demokratska zajednica Hrvata u drugom krugu će podržati demokratsku opciju aktuelnog predsednika Srbije Borisa Tadića, koja jedino može da odgovori na brojne izazove koji se nalaze na političkoj sceni Srbije, saopšteno je iz ove stranke. „DZH je uverena u pobedu prodemokratskog i proevropskog kandidata, te pozivamo sve glasače i simpatizere naše zajednice da u nedelju 3. februara izađu na izbore u što većem broju i time doprinesu pobedi jedinog demokratskog kandidata“, navodi se u saopštenju ove stranke.
Cirih – Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs pozvala je juče Švajcarsku da više sarađuje sa SAD kada je u pitanju Kosovo, saopšteno je posle sastanka Rajsove s njenom švajcarskom koleginicom.
– Ja sam joj odgovorila da je Švajcarska zainteresovana za pojačanje te saradnje – rekla je švajcarska ministarka inostranih poslova Mišlen Kalmi-Rej posle kratkog sastanka s Rajsovom na ciriškom aerodromu gde je američka sekretarka sletela na putu za Davos.
Kalmi-Rej je podsetila da je Švajcarska primila veliki broj kosovskih izbeglica i da učestvuje u međunarodnim mirovnim snagama na Kosovu pod vođstvom NATO-a.
– Takođe smo se dogovorili da koordiniramo naše pozicije u odnosu na etape koje slede o statusu Kosova – dodala je švajcarska ministarka, ali nije izgovorila reč nezavisnost, prenosi agencija AFP. Rajsova je ponovila američku podršku planu izaslanika UN Martija Ahtisarija kojim se predviđa nadgledana nezavisnost Kosova.
– Čvrsto smo uvereni da status Kosova treba da bude rešen. Naporima Ahtisarija došlo se do načina da se to pitanje reši na najblaži i najmirniji mogući način – rekla je američka šefica diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari