Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić juče je u Berlinu u razgovoru sa članovima parlamentarnog Odbora za evropsku politiku rekao da je Srbija spremna na kompromis o Kosovu i izrazio uverenje da je sporazumno rešenje još moguće. Kako je Đelić rekao na kratkoj konferenciji za novinare posle razgovora u Bundestagu, „Srbija u institucionalnim vezama s Kosovom, o kojima je sada počelo da se razgovara na pregovorima, vidi pravi put do kompromisa“.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić juče je u Berlinu u razgovoru sa članovima parlamentarnog Odbora za evropsku politiku rekao da je Srbija spremna na kompromis o Kosovu i izrazio uverenje da je sporazumno rešenje još moguće. Kako je Đelić rekao na kratkoj konferenciji za novinare posle razgovora u Bundestagu, „Srbija u institucionalnim vezama s Kosovom, o kojima je sada počelo da se razgovara na pregovorima, vidi pravi put do kompromisa“. Đelić nije neposredno odgovorio na novinarsko pitanje šta će Beograd učiniti ako do 10. decembra ne bude pronađen kompromis i zatim dođe do jednostranog priznanja Kosova. Naveo je da bi to onda bilo „napuštanje okvira međunarodnog prava, kršenje povelje UN i zaobilaženje Saveta bezbednosti UN“. Istovremeno je dodao da bi ta situacija značila poraz demokratskih snaga u Srbiji, a ne poslednji poraz Slobodana Miloševića.
Berlin – Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke negiralo je izveštaje u medijima prema kojima je vlada u Berlinu već odlučila da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, prenosi Dojče vele. Te izveštaje je juče opovrgao i Gerd Vajskirhen koji je u Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) zadužen za spoljnu politiku i član je Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga. „Tačno je da ima razmišljanja u tom pravcu, ali nije ništa odlučeno, sačekaćemo izveštaj „trojke“. Ona mora da podnese izveštaj UN“, rekao je Vajskirhen. On je dodao da je pre bilo kakvih političkih odluka potrebno da se postigne napredak u pregovorima u Beču, ne isključujući mogućnost da na kraju Beograd i Priština dođu do nekakvog rezultata. „Ostavimo diplomatiji vremena“, rekao je Gert Vajskirhen, prenosi Radio Dojče vele.
Moskva – Rusija i EU su sposobne da „približe svoje stavove“ o statusu Kosova, ocenio je juče specijalni predstavnik ruskog predsednika za odnose sa EU Sergej Jastržembski, dodajući da sa odlukom o budućem statusu ne treba žuriti. „Postoji potencijal za približavanje stavova… i razumevanje da odluka o utvrđivanju budućeg statusa Kosova mora da se zasniva na principima međunarodnog prava i da ne treba žuriti“, rekao je Jastržembski na konferenciji za novinare. Specijalni predstavnik Kremlja je to izjavio dva dana uoči samita EU-Rusija u Portugalu, na kojem će jedna od tema biti Kosovo.
Priština – Kosovska policijska služba (KPS) pokrenula je istragu protiv dopisnice Glasa Amerike s Kosova Vesne Bojičić zbog davanja lažne izjave da su je napale maskirane osobe, prenose prištinski mediji. Portparol KPS Veton Eljšani izjavio je, kako prenose elektronski mediji, da KPS sumnja u verodostojnost izjave dopisnice Glasa Amerike sa Kosova Vesne Bojičić da su je 16. oktobra napale maskirane osobe. „Obavljeni su razgovori s mogućim svedocima i na osnovu toga i dokumenata sumnjamo da je Vesna Bojičić izvršila krivično delo davanja lažne informacije“, rekao je Eljšani. Iako dopisnica Glasa Amerike nije prijavila napad, policija je na osnovu napisa u medijima i njene izjave redakciji „Glasa Amerike“, otvorila istragu, kazao je Eljšani. U vremenu koji je navela kao vreme napada, prema informacijama iz KPS, na koje se pozivaju elektronski mediji u Prištini, Vesna Bojičić nije bila u Gračanici, u kući u kojoj stanuje. Jedan od svedoka je policiji, kako javljaju mediji navodno izjavio da se Vesna Bojičić 16. oktobra vratila kući u ranim jutarnjim satima, dok je drugi svedok potvrdio da se Bojičić od 23 sata 15. oktobra do vremena kada je navodno napadnuta bila u kafani kod „Lane“ u Gračanici. Isti svedok je izjavio da je ona tokom večeri provocirala i vređala goste lokala. „U jednom trenutku udarila je šamar konobarici, koja joj je uzvratila“, mediji citiraju svedoka. Policija takođe ima informaciju da je Vesna Bojičić, posle napuštanja lokala automobilom udarila u saobraćajni znak. Vesna Bojičić je za Betu izjavila da će danas dati izjavu međunarodnoj policiji budući da u kosovsku nema poverenja da će ona nešto učiniti na otkrivanju vinovnika incidenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari