Odluka Vlade Srbije o ustanovljenju i sastavu Državnog pregovaračkog tima za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije stupila je na snagu posle objavljivanja u Službenom glasniku. Kopredsednici tima su predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica, rukovodilac operativnog sastava je ministar za KIM Slobodan Samardžić, a predstavnici Srba sa Kosova su Marko Jakšić i Goran Bogdanović.

Odluka Vlade Srbije o ustanovljenju i sastavu Državnog pregovaračkog tima za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije stupila je na snagu posle objavljivanja u Službenom glasniku. Kopredsednici tima su predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica, rukovodilac operativnog sastava je ministar za KIM Slobodan Samardžić, a predstavnici Srba sa Kosova su Marko Jakšić i Goran Bogdanović. Kako se navodi, ministar spoljnih poslova i drugi ministri u Vladi učestvuju u radu pregovaračkog tima na osnovu zajedničke odluke kopredsednika tima, a njih dvojica mogu da donesu odluku i o angažovanju drugih predstavnika Srba s Kosova i predstavnika nealbanskih zajednica. Stalni savetnici državnog pregovaračkog tima se imenuju iz redova pomoćnika ministara i savetnika predsednika i premijera Srbije, a specijalni stalni savetnik je profesor Tomas Flajner s Univerziteta u Friburu u Švajcarskoj.
Priština – Prištinski pregovarački tim na sastanku sa Beogradom, 28. septembra u Njujorku, neće prihvatiti ništa osim nezavisnosti, izjavio je juče kosovski predsednik Fatmir Sejdiu. Posle pripremnog sastanka uoči direktnih razgovora sa Beogradom, Sejdiu je rekao da kosovska strana ide na razgovore sa mandatom da ne prihvati ništa drugo osim nezavisnosti bez obzira na to šta će srpska strana predlagati. Prištinski tim će, kazao je, i u Njujorku predstaviti predlog sporazuma o saradnji Kosova i Srbije kao dve nezavisne susedne zemlje. Sejdiu je ocenio da ne očekuje neke rezultate pregovora imajući u vidu predloge srpske strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari