Predsednik Srbije Boris Tadić odbacuje mogućnost sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, osim u slučaju pregovora, pod okriljem UN, o budućem statusu Kosova. „Jedini mogući način da do sastanka predsednika Srbije Borisa Tadića i gospodina Sejdiua dođe jesu novi pregovori pod okriljem UN o budućem statusu naše južne pokrajine Kosova i Metohije“, rečeno je juče Beti u kabinetu predsednika Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić odbacuje mogućnost sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, osim u slučaju pregovora, pod okriljem UN, o budućem statusu Kosova. „Jedini mogući način da do sastanka predsednika Srbije Borisa Tadića i gospodina Sejdiua dođe jesu novi pregovori pod okriljem UN o budućem statusu naše južne pokrajine Kosova i Metohije“, rečeno je juče Beti u kabinetu predsednika Srbije. Sejdiu je i juče izrazio spremnost da se sastane sa Tadićem, u prisustvu međunarodnih predstavnika, ali bez otvaranja pitanja statusa Kosova. Sejdiu je izjavio i da UNMIK ne može da bude taj koji će pomoći da sastanak bude organizovan.
Beograd – Građanska inicijativa Goranaca (GIG) zatražila je od državnih organa Srbije da hitno pošalju budžetsku inspekciju u Opštinu Gora i ustanove kako se troši državni novac. GIG je saopštio da su na platnim spiskovima koordinatora za Goru Abdi Alije samo njemu podobni Goranci, pa čak i nepostojeće osobe i pokojnici. Kako se navodi, Alija je „kriminalnim aktivnostima“ prošle godine oštetio budžet Srbije za 5,3 miliona dinara, dok „većina Goranaca u Gori živi na rubu potpunog siromaštva“. Dodaje se da je GIG protiv koordinatora Alije podneo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu u Kruševcu i budžetskoj inspekciji.
Kosovska Mitrovica – Odbornici Skupštine opštine Kosovska Mitrovica usvojili su juče Poslovnik o radu i Statut Skupštine opštine. Predsednik SO Kosovska Mitrovica Miodrag Rakićević rekao je da je usvajanjem tih akata završeno konstituisanje opštinskog parlamenta koji će se u narednom periodu posvetiti rešavanju problema građana. Na predlog usvojenih akata primedbe su imali jedino odbornici Demokratske stranke koji su tvrdili da su pojedini članovi Poslovnika o radu suprotni Zakonu o lokalnoj samoupravi. Na sednici je usvojena i Odluka o formiranju Opštinske izborne komisije koja ima predsednika, sekretara, šest članova i zamenike.
Gračanica – Direktorka gračaničkog Doma zdravlja Rada Trajković rekla je da su lekovi za srpske sredine na centralnom Kosovu pušteni juče pre podne sa Unmik carine nakon više od 20 dana zadržavanja. Rada Trajković je agenciji Beta kazala da treba da bude utvrđeno da li su lekovi ispravni jer su na carini „držani u neadekvatnim uslovima“. Prema njenim rečima, lekovi su sa carine pušteni nakon urgencije stranih diplomatskih predstavništava u Prištini. Rada Trajković je kazala da je na kraju utvrđeno da nije bilo nepravilnosti u dokumentaciji koja je pratila lekove što je srpska strana tvrdila od početka.
Čaglavica – Formiranje kosovskih bezbednosnih snaga biće jedan od prioriteta kancelarije Međunarodnog civilnog predstavnika (ICO) na Kosovu Pitera Fejta, rekao je juče zamenik šefa Odeljenja za bezbednost u ICO Endi Mičel. Kako prenosi KIM radio, Mičel je naveo da ICO podržava nezavisnost Kosova i njen osnovni zadatak je da pomogne Vladi Kosova u formiranju stabilnih institucija u koje će biti uključene sve zajednice. Artan Duraku, savetnik ministra unutrašnjih poslova u Vladi Kosova, rekao je da je političko rešenje svih problema najbolje, ali je naveo da će na severu Kosova biti problema pošto je pristup institucijama Kosova tamo za sada ograničen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari