a Besim Hoti. Hoti je u izjavi za Betu naveo da je napad izvršen preksinoć, kada su N. K. i S. V. napali pratnju autobusa zbog čega su policajci morali da koriste suzavac i pendreke i pozovu pomoć iz stanice u Zubinom Potoku. Nakon tog incidenta, kasnije identifikovani N. K. i S. V.

a Besim Hoti. Hoti je u izjavi za Betu naveo da je napad izvršen preksinoć, kada su N. K. i S. V. napali pratnju autobusa zbog čega su policajci morali da koriste suzavac i pendreke i pozovu pomoć iz stanice u Zubinom Potoku. Nakon tog incidenta, kasnije identifikovani N. K. i S. V. su pobegli sa lica mesta. Kako su se za pomoć obratili lekarima, KPS će osim redovne istrage morati da sprovede i istragu o tome da li je upotrebljena prekomerna sila, kazao je Hoti. Prema njegovim rečima, deca koja su se vraćala u Osojane sa ekskurzije, bez drugih problema stigla su na odredište.
Beograd – Predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji sastaće se danas u Prištini sa šefom Unmika Lambertom Zanijerom i od njega tražiti da se hitno rasvetli sudbina nestalih i kazne odgovorni za smrt više od 2.500 ubijenih civila, policajaca i vojnika. Sekretar Udruženja Nataša Šćepanović izjavila je ranije agenciji Beta da će se sa šefom Unmika između ostalog razgovarati o procesu identifikacije koji se odvija veoma sporo, o tome da neko mora da odgovara za ta krivična dela. „Godišnje nam nadležni u Unmiku predaju manje od 10 identifikovanih tela, smatramo da to neko namerno opstruira jer u Prištini na identifikaciju čeka više od 500 posmrtnih ostataka“, kazala je ona. „Tražićemo odgovornost Unmika jer ništa nije učinjeno za nas, niko nije procesuiran – uhapšen, priveden, istrage nisu pokrenute ili su stopirane“, rekla je Šćepanovićeva i dodala da zbog svega toga neko mora da bude uhapšen, bar po komandnoj orgovornosti. Predstavnici Udruženja tražiće i informacije o tome šta je urađeno povodom navoda o postojanju logora za otete na severu Albanije, što je u knjizi iznela bivši tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte. Sastanak sa Zanijerom upriličen je povodom 30. avgusta – Međunarodnog dana nestalih.
Gračanica – Direktorka gračaničkog Doma zdravlja Rada Trajković izjavila je juče da pošiljka lekova iz Srbije za zdravstvene ustanove na centralnom Kosovu još nije stigla do korisnika jer je zadržana više od dve nedelje na carini. „Dostavili smo svu potrebnu dokumentacjiu, ali je u pitanju klasična opstrukcija“, rekla je Trajkovićeva Beti i dodala da carina namerno zadržava pošiljke lekova kako bi imali opravdanja za sva dosadašnja zadržavanja. Lekovi namenjeni zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu od proglašenja nezavisnosti Kosova do danas više puta su zadržavani na carini u južnom delu Mitrovice. Nadležni organi Srbije su se za otklanjanje tog problema obratili i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, od koje su dobili podršku. U Unmik Carini kao razloge za zadržavanje lekova navode nedostatak dozvole izdate od strane kosovske Agencije za promet lekova. Šef UN carine Adriatik Staviljeci je agenciji Beta rekao prošle nedelje da je ta poslednja pošiljka lekova zadržana na carini jer postoji „razlika između dokumentacije i onoga što se nalazi u pošiljci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari