Upravni odbor Kosovske elektroenergetske korporacije saopštio je da je ukupan dug kosovskih Srba za struju 110 miliona evra i zatražio od Vlade Kosova da plati njihova dugovanja. Upravni odbor KEK-a ocenio je da kosovski Srbi time što ne plaćaju račune za struju toj korporaciji mesečno nanose štetu od dva miliona evra.

Upravni odbor Kosovske elektroenergetske korporacije saopštio je da je ukupan dug kosovskih Srba za struju 110 miliona evra i zatražio od Vlade Kosova da plati njihova dugovanja. Upravni odbor KEK-a ocenio je da kosovski Srbi time što ne plaćaju račune za struju toj korporaciji mesečno nanose štetu od dva miliona evra. Zbog toga je Upravni odbor od Ministarstva za energetiku i rudarstvo zatražio da odluči kako da postupa kada su u pitanju dugovi kosovskih Srba za električnu energiju. KEK zbog mogućih politčkih problema koji bi mogli nastati nije u mogućnosti da primeni meru isključenja neredovnih platiša kada se radi o kosovskim Srbima, ocenjuju u Upravnom odboru. Istovremeno je podržana akcija isključenja neredovnih platiša koju je na osnovu preporuke vlade i uz podršku Ministarstva energetike i rudarstva preduzeo KEK. Odlučeno je da se od sredine septembra krene sa isključenjem domaćinstava koja duguju za utrošenu električnu energiju.
Čaglavica – Kompanija Velefarm, čija je isporuka lekova namenjena zdravstvenim ustanovama na Centralnom Kosovu zadržana na carini u južnom delu Kosovske Mitrovice, demantovala je juče tvrdnje portparola Unmik carine Adriatika Staviljecija da su lekovi zadržani zbog neslaganja dokumentacije i robe. Oni takođe negiraju da je u vozilu pronađeno više lekova nego što je navedeno u dokumentaciji, javio je KIM radio. Velefarm navodi da je kontingent lekova posedovao urednu uvoznu dozvolu koju je izdalo Ministarstvo zdravlja Kosova, na osnovu dogovora sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i UN Administracijom o kontinuiranom snabdevanju srpskih zdravstvenih ustanova na Centralnom Kosovu. „Kosovska Agencija za lekove izdala je ovlašćenje za uvoz od 4. juna s rokom važnosti do 3. septembra i zaplenjeni lekovi su pripadali tom kontigentu. Tačno je da smo u prisustvu inspektora Ministarstva zdravlja Kosova i Kosovske carinske službe zajednički na licu mesta utvrdili da se svi lekovi po serijskim brojevima slažu sa uvoznom dozvolom“, navodi se u saopštenju. Kompanija Velefarm podseća da je od februara ove godine bilo više zaplena lekova i vozila, ne samo ove kompanije, već i zdravstvenih ustanova, i smatra da je zaustavljanje lekova namera kosovskih vlasti da se legalni uvoz karakteriše kao krijumčarenje robe.
Kosovska Mitrovica – Srbi raseljeni iz sela Svinjare kod Kosovske Mitrovice, čije su kuće uništene u martovskom naselju 2004, uputuli su juče pismo šefu Euleksa Ivu de Kermabonu i naglasili da više ne veruju u njegova obećanja. Povod za pismo su obećanja koja je Kermabon dao, a preneli mediji, o tome da će između ostalog svi žitelji Kosova biti bezbedni, da će moći slobodno da se kreću, da će se poštovati vladavina zakona i obezbediti nepristrasna suđenja, navodi se u pismu dostavljenom Beti. Srbi iz Svinjara, sela koje je već petu godinu prazno, uputili su pismo De Kermabonu jer ništa nije učinjeno da se oni vrate u svoje kuće, koje se i danas sistematski uništavaju a imovina uzurpira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari