Lider grčke opozicione socijalističke stranke PASOK Jorgos Papandreu ocenio je, posle razgovora sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem, da rešenje pitanja Kosova ne sme da bude nametnuto. „Nametnuto rešenje koje nije rezultat sporazuma dve strane stvara polarizaciju, osećanja nepravde i, na kraju, nije korisno za stabilnost regiona“, rekao je Papandreu posle radnog ručka s Jeremićem, a prenela grčka agencija ANA.

Lider grčke opozicione socijalističke stranke PASOK Jorgos Papandreu ocenio je, posle razgovora sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem, da rešenje pitanja Kosova ne sme da bude nametnuto. „Nametnuto rešenje koje nije rezultat sporazuma dve strane stvara polarizaciju, osećanja nepravde i, na kraju, nije korisno za stabilnost regiona“, rekao je Papandreu posle radnog ručka s Jeremićem, a prenela grčka agencija ANA. Papandreu koji je i predsednik Socijalističke internacionale pozdravio je nastavak pregovora Srbije i EU o sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji. Jeremić je upozorio da bi Kosovo moglo da destabilizuje širi region. „Tražim podršku Grčke, ne samo vlade već i socijalističkog pokreta kojem pripada i moja stranka“, rekao je Jeremić i dodao da Srbija, kada je reč o evropskim perspektivama, „mnogo duguje Grčkoj“.
Priština – Privremena Vlada Kosova juče je odbacila predlog Karle del Ponte, glavne tužiteljke Haškog suda, da se rešavanje statusa Kosova odloži dok se ne završi saradnja Beograda s Tribunalom.
„Vlada Kosova oštro se protivi takvoj izjavi i ocenjuje da je Del Ponte na najgori mogući način prekršila svoj mandat“, ističe se u saopštenju kosovske vlade koja je od međunarodne zajednice zatražila da „jasno odredi granicu između pravosuđa i politike koju je Del Ponte prešla“. Vlada Kosova juče je raspravljala i o najavama da će rešavanje statusa Kosova biti odloženo. Kako je saopšteno, Priština traži da se „jasno odredi rok za završetak procesa za rešavanje statusa“, što bi bilo „u funkciji razvoja ne samo Kosova, nego i regiona“. Izjava Karle del Ponte bila je glavna tema prištinskih medija koji su takođe gotovo jednoglasno ocenili da je Del Ponte prevazišla svoja ovlašćenja.
Priština – Portparol Unmika Aleksandar Ivanko ponovio je juče da protiv zamenika šefa Misije UN Stivena Šuka nije pokrenuta istraga. „Ponavljam, protiv Šuka nije pokrenuta istraga. Nijedan relevantni organ UN, uključujući i Kancelariju za unutrašnju kontrolu, ne vodi istragu protiv njega“, rekao je Ivanko. Prištinski dnevnik Ekspres naveo je prekjuče da su istražitelji UN počeli istragu protiv zamenika šefa Unmika Stivena Šuka zbog „njegovog arogantnog i netolerisanog kolonizatorskog ponašanja, kao i zbog mogućih nelegalnih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari