Gotovo 40 odsto kosovskih Albanaca učestvovalo bi na demonstracijama, dok bi se tri odsto njih latilo oružja u slučaju da plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija ne bude prihvaćen u Savetu bezbednosti, rezultati su ankete sprovedene na Kosovu. Istraživanje je sproveo Fond UN za razvoj na uzorku od 1.

Gotovo 40 odsto kosovskih Albanaca učestvovalo bi na demonstracijama, dok bi se tri odsto njih latilo oružja u slučaju da plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija ne bude prihvaćen u Savetu bezbednosti, rezultati su ankete sprovedene na Kosovu. Istraživanje je sproveo Fond UN za razvoj na uzorku od 1.250 ispitanika, a u anketi su pored kosovskih Albanaca učestvovali i Srbi, kao i pripadnici drugih manjinskih zajednica u toj pokrajini. Gotovo polovina anketiranih Albanaca smatra da „ako Savet bezbednosti odbaci Ahtisarijev plan o budućem statusu Kosova kosovske institucije, pre svega parlament, trebalo bi da proglase nezavisnost Kosova“.
Priština – Lider Pokreta „Samoopredeljenje“ Aljbin Kurti vraćen je juče u zatvor odlukom Vrhovnog suda Kosova. Taj sud, koji je pod upravom UN, odlučio je da Kurti bude vraćen u zatvor iz kućnog pritvora samo dan pošto je prištinskim medijima dao intervju u kojem je kritikovao Unmik i predlog za status Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija. Vrhovni sud time je poništio odluku prištinskog suda koji je Kurtiju odobrio da na suđenje čeka u kućnom pritvoru. Lider Pokreta „Samoopredeljenje“ optužen je za organizovanje demonstracija 10. februara u Prištini u kojima su, tokom sukoba policije i demonstranata, poginula dvojica demonstranata, a ranjeno je oko 80. Kurti je intervju iskoristio i da pozove na nove proteste 30. juna. „Samoopredeljenje“ se protivi pregovorima s Beogradom i traži da Kosovo samo proglasi nezavisnost.
Berlin – Savezna vlada kancelarke Angele Merkel donela je juče odluku kojom se učešće nemačke vojske u sastavu međunarodnih snaga na Kosovu produžava za još godinu dana. Sadašnji mandat Bundesvera u sastavu Kfora ističe 1. jula. Odluku vlade danas bi trebalo da potvrdi i savezni parlament. Na Kosovu se nalazi oko 2.500 nemačkih vojnika, što je najveći nacionalni kontingent u Kforu. Istovremeno je to, posle ISAF-a u Avganistanu sa skoro 3.000 vojnika, druga najveća akcija nemačkih oružanih snaga u inostranstvu. Nemačka je od 1999. vojno prisutna na Kosovu. Boravak vojnika na Kosovu, kao i u drugim vojnim akcijama u inostranstvu, produžava se svakih 12 meseci. U Berlinu se već sada čvrsto računa s daljim nastavkom prisustva na Kosovu i posle donošenja odluke o statusu ove pokrajine pod protektoratom UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari