Vlada Kosova ocenila je juče da nema potrebe za misijom Saveta bezbednosti UN koja bi prikupljala činjenice o ostvarivanju Rezolucije 1244 SB UN o Kosovu i međunarodno postavljenih standarda. Portparolka Vlade Uljpiana Ljama rekla je, međutim, da su vrata Kosova otvorena kako bi svima dokazali šta je postignuto u proteklih osam godina.

Vlada Kosova ocenila je juče da nema potrebe za misijom Saveta bezbednosti UN koja bi prikupljala činjenice o ostvarivanju Rezolucije 1244 SB UN o Kosovu i međunarodno postavljenih standarda. Portparolka Vlade Uljpiana Ljama rekla je, međutim, da su vrata Kosova otvorena kako bi svima dokazali šta je postignuto u proteklih osam godina. „Važno je istaći da se napredak na Kosovu ne može meriti i upoređivati s drugim zemljama na Balkanu ili u Evropi, već polazeći od 1999, ogromnih razaranja u tom vremenu i jedino se na taj način može evidentirati napredak koji je vidljiv“, rekla je ona. Ljama je posle sastanka premijera Kosova Agima Čekua s predstavnicima stranih diplomata akreditovanih u Prištini i članovima Vlade izjavila da su preduzete sve mere da se tokom boravka misije UN na Kosovu ne dogode bilo kakvi incidenti. Ljama je rekla da su šefovi diplomatskih kancelarija na Kosovu podržali Čekua i posao koji obavlja.
Priština – Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je juče da „samo oni koji ne žele stabilnost i normalnu situaciju na Kosovu, kao i ludaci“, mogu da utiču da se destabilizuje bezbednosna situacija. Posle sastanka s komandantom Kfora generalom Rolandom Katerom kosovski predsednik je novinarima rekao da će Kfor ostati „najznačajniji faktor u oblasti bezbednosti“. Sejdiu je ocenio da je bezbednosna situacija stabilna i da je „opšta klima dobra“, jer su građani spremni da podrže i pomognu proces pregovora o statusu Kosova. General Kater je izjavio da je Kfor opredeljen da sačuva mir i bezbednost na Kosovu. Dodao je da je svojim komandantima rekao da više razgovaraju s građanima jer oni nisu dovoljno informisani o suštini predloga specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija.
Kosovska Mitrovica – Srpsko nacionalno veće severnog Kosova i Metohije protestovalo je juče zbog toga što je osam policajaca albanske nacionalnosti upućeno na rad u severnoj Kosovskoj Mitrovici, delu grada u kojem su Srbi većina. Kako se navodi u saopštenju SNV, raspoređivanje albanskih policajaca na službu u severni deo grada suprotno je prethodnom dogovoru šefa Unmika i predstavnika Srbije, kao i dogovoru regionalnog komandanta Unmik policije s predstavnicima SNV. Zbog toga je zatraženo da se svi albanski policajci „bez odlaganja povuku sa severa KIM“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari