a Kosova.
Moskva – Rusija strahuje da bi moglo da dođe do ponovnog iscrtavanja granica na Balkanu nakon jednostranog proglašenja Kosova koje „nije stabilizovalo, već dodatno destabilizovalo situaciju“ u regionu. To je u intervjuu za današnje „Vremja Novosti“ izjavio visoki zvaničnik u ruskom ministarstvu spoljnih poslova, Aleksandar Aleksejev.

a Kosova.
Moskva – Rusija strahuje da bi moglo da dođe do ponovnog iscrtavanja granica na Balkanu nakon jednostranog proglašenja Kosova koje „nije stabilizovalo, već dodatno destabilizovalo situaciju“ u regionu. To je u intervjuu za današnje „Vremja Novosti“ izjavio visoki zvaničnik u ruskom ministarstvu spoljnih poslova, Aleksandar Aleksejev. „Imamo informacije da različite albanske grupe u zemljama regiona zajednički ulažu napore da, u određenom trenutku, pokrenu inicijativu o ponovnoj podeli granica na Balkanu“, rekao je Aleksejev. Prema njegovim rečima, „već je očigledno da je, posle jednostranog proglašneja nezavisnosti Kosova, pokrajina podeljena“. „Proglašnje nezavisnosti Kosova nije stabilizovalo, već dodatno destabilizovalo situaciju“, podvukao je Aleksejev.
Priština – Međunarodni civilni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt izjavio je da srpski predstavnici, izabrani na izborima 11. maja, nisu legitimni i da ne mogu da vode opštine obuhvaćene projektima decentralizacije na Kosovu. Fejt je tokom posete Vitini i selu Vrbovac u toj opštini izjavio da bi predstavnike srpske zajednice, koji bi učestvovali u sprovođenju decentralizacije na Kosovu, trebalo da izabere Vlada Kosova. Međunarodni predstavnik se, kako prenose pisani mediji, tokom posete u sredu pozitivno odredio prema procesu decentralizacije koji u narednim mesecima treba da počne da se ostvaruje. Kosovska štampa piše da u Briselu i Prištini preovladava stav da Međunarodna civilna kancelarija i kosovska vlada ne bi trebalo da čekaju na rekonfiguraciju Unmika kako bi počeli sprovođenje decentralizacije ili bar pripremu za taj proces.
Čaglavica – Ministar za zajednice i povratak Vlade Kosova Boban Stanković kaže da učešćem u Vladi Kosova nije izneverio interese Srbije. On je rekao da ne smatra da je svojom funkcijom u samoproglašenoj državi Kosovo izneverio interese Srbije, čiji je državljanin. „To je realnost ovde na Kosovu. Vidite da je 44 zemalja iz najbližeg našeg okruženja priznalo ovo faktičko stanje, sviđalo se to nama ili ne. Ne osećam se neprijatno, jer sam na ovom mestu isključivo zbog interesa srpske zajednice“, dodao je Stanković. On je rekao da se u 2008. planira izgradnja 60 stanova u Lapljem Selu, povratak 22 porodice u selo Klobukar kod Novog Brda, dok je u selo Sinaje u opštini Istok planiran povratak 18 srpskih porodica. „Planiramo da vratimo Srbe i u urbane sredine kao što je Potkaljaje u Prizrenu, gde se u prvoj etapi očekuje povratak 15 do 20 porodica“, rekao je Stanković za KIM radio iz Čaglavice. On je odbacio optužbe njegovog prethodnika Slaviše Petkovića da u ministarstvu rade članovi Stankovićeve rodbine ili da je novac zloupotrebljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari