Šef Unmika Lamberto Zanijer trebalo bi danas da poseti Đakovicu kako bi sa opštinskim rukovodstvom razgovarao o problemu nastalom zbog izgradnje parka na temeljima crkve Svete Trojice. Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je razgovarao sa predstavnicima američke i britanske diplomatske kancelarije o izgradnji parka na temeljima crkve Svete Trojice u Đakovici.

Šef Unmika Lamberto Zanijer trebalo bi danas da poseti Đakovicu kako bi sa opštinskim rukovodstvom razgovarao o problemu nastalom zbog izgradnje parka na temeljima crkve Svete Trojice. Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je razgovarao sa predstavnicima američke i britanske diplomatske kancelarije o izgradnji parka na temeljima crkve Svete Trojice u Đakovici. On je dodao da je od njih tražio da „intervenišu, jer institucije tamo ne pomažu puno“. Srpska pravoslavna crkva uputila je protest lokalnim i međunarodnim vlastima zahtevajući da se radovi obustave jer je bilo predviđeno da se temelji crkve zaštite od propadanja i da se kasnije crkva obnovi. Temelji crkve Svete Trojice u centru Đakovice zatrpani su slojem zemlje visokim više od jednog metra, a radovi na izgradnji gradskog parka su u završnoj fazi. Na tom mestu nema nijednog znaka da je tu bila crkva.
Kosovska Mitrovica, Priština – Najnovija izjava gradonačelnika južne Mitrovice Bajrama Redžepija da će Albanci na silu izgraditi vodovod u srpskom selu Suvi Do, predstavlja najavu namernog izazivanja incidenata i nasilja, ocenilo je juče Srpsko nacionalno veće severnog Kosova i Metohije (SNV).
SNV zahteva da Unmik i Kfor spreče novo nasilje nad Srbima u Suvom Dolu, koje, prema njihovom mišljenju, najavljuje i organizuje nekadašnji „teroristički vođa“ i gradonačelik južne Mitrovice Redžepi. Agencija Kosova Lajv javila je u subotu da je završetak radova na vodovodu za Suvi Do, u opštini Kosovska Mitrovica preuzeo Unmik. Predstavnici sela Gušavce i Vinarce, stručnjaci iz te opštine i predstavnici Unmika dogovorili su se da na sastanku da Unmik nastavi i okonča preostale radove na vodovodu. Kako se navodi, opština je istovremeno preuzela obavezu da svim raspoloživim sredstvima pomogne završetku projekta koji je postao povod sukoba između Srba i Albanaca u tom etnički mešovitom selu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari