Obećanja Ujedinjenih nacija i Evropske unije da će se razmeštanje Misije EU za pravosuđe i policiju ostvariti do oktobra ove godine, po svemu sudeći neće se ispuniti, piše dnevnik „Ekspres“.
„Iako je generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun odobrio početak rekonfiguracije UNMIK-a 26.

Obećanja Ujedinjenih nacija i Evropske unije da će se razmeštanje Misije EU za pravosuđe i policiju ostvariti do oktobra ove godine, po svemu sudeći neće se ispuniti, piše dnevnik „Ekspres“.
„Iako je generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun odobrio početak rekonfiguracije UNMIK-a 26. juna ove godine i iako je napravljen predlog o konkretnim koracima na tom planu proceš rekonfiguracije počinje tek nakon sednice Saveta bezbednosti UN-a koja će se održati 25. jula“, piše dnenvik pozivajući se na sigurne izvore. Kako piše list, prenošenju ovlašćenja treba da prethodi memorandum razumevanja između UN-a i Evropske unije. Takav memorandum za sada još uvek nije potpisan, iako je njegovo potpisivanje bilo predviđeno za početak jula. Do sada je na Kosovu razmešteno oko 300 pripadnika misije Euleks.
Bukurešt – Rumunski premijer Kalin Popesku Taričeanu čestitao je srpskom premijeru Mirku Cvetkoviću preuzimanje dužnosti i obećao srpskim vlastima svu moguću podršku Rumunije, piše danas rumunska štampa.
Taričeanu je u svojoj poruci Cvetkoviću pozdravio nameru vlade Srbije da „integrisanje u Evropu pretvori u glavni prioritet“ i ponovio da Rumunija čvrsto veruje „u evropsko opredeljenje Srbije“. Rumunski premijer je srpskom kolegi preneo da će Rumunija „u potpunosti podržavati Srbiju u njenom napredovanju u odnosima sa Evropskom unijom“. Rumunski analitičari navode da Rumunija godinama, a posebno od kada je postala članica Evropske unije 1. januara 2007. godine, podržava ulazak Srbije u EU, kao ključnog faktora u regionu. Rumunija je među nekoliko zemalja Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Rumunija, takođe, neće učestvovati na Kosovu u okviru Euleksa bez rezolucije Saveta bezbednosti UN, ali će biti prisutna u misiji UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari