Srbija će postati punopravna članica Evropske unije na Vidovdan 2014, predvideo je, u intervjuu FONETU, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. Objašnjavajući ovu svoju „teoriju“, on je rekao da bi to, simbolički gledano, bio završetak 20. veka, koji je, posle atentata u Sarajevu, počeo Prvim svetskim ratom.

Srbija će postati punopravna članica Evropske unije na Vidovdan 2014, predvideo je, u intervjuu FONETU, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. Objašnjavajući ovu svoju „teoriju“, on je rekao da bi to, simbolički gledano, bio završetak 20. veka, koji je, posle atentata u Sarajevu, počeo Prvim svetskim ratom.
U političkom i ekonomskom smislu, 2014. predstavljaće početak novog izbornog i budžetskog ciklusa same EU, u kojem bi, prema njegovim rečima, mogla da učestvuje i Srbija. Đelić smatra da će Srbija u oktobru sigurno parafirati Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa EU, dok bi, ako se uspostavi puna saradnja sa Hagom, taj sporazum i zvanično mogao da bude potpisan do kraja godine.

Reforme na jesen

Đelić je najavio da će na jesen predložiti promenu makroekonomske, fiskalne i monetarne politike.

– Moraćemo da smanjimo javnu potrošnju, monetarna politika će morati da se menja, jer je dovela do velikih gubitaka za Narodnu banku Srbije, negde oko 450 miliona evra, koje ona više ne može da pokriva – rekao je Đelić.

– Ja ću predložiti seriju reformi u domenu javnih finansija koje se tiču zakona o budžetskom sistemu, kako bi obezbedili da prihodi od privatizacije ni na koji način ne mogu da udu u potrošnju. Reforma će odrediti da novac može biti korišćen u dve namene – ili za vraćanje dugova koje imamo, ili za ono što su investicije u infrastrukturu, a da to ne bude upotrebljeno za političke poene bilo koga. To je bila mana prethodnog NIP – ocenio je Đelić.

– Moguće je da dobijemo zeleno svetlo, a da Ratko Mladić ne bude u Hagu, mada je najbolji dokaz saradnje – ekstradicija – rekao je Đelić i dodao da Srbija radi sve što je u njenoj moći da završi saradnju s Tribunalom.
Govoreći o ambicioznom evropskom planu Srbije, Đelić je precizirao da je cilj da se u prvoj polovini naredne godine, tokom predsedavanja Slovenije EU, podnese kandidatura za članstvo, dok bi status kandidata mogao da se dobije u drugoj polovini 2008, kada će Francuska predsedavati.
Đelić je podsetio da je parlament u prvih nekoliko meseci rada doneo oko 50 zakona i odluka, ali da taj tempo mora biti ubrzan i podsetio da je Vlada usvojila akcioni plan kojim se predviđa usvajanje 44 zakona iz 13 oblasti. Iako još nije isteklo prvih 100 dana rada Vlade, Đelić je ocenio da je situacija bolja nego što su bila očekivanja.
– Ova vlada je jedinstvena, ali svako radi svoj posao. Premijer je rekao da će dobar deo njegovog rada biti usmeren ka pitanjima kao što je Kosovo i Metohija, dok sam ja zadužen da ga zamenjujem, kao i da se bavim i ekonomijom i Evropom – rekao je Đelić.
Prema recima Đelića, „nema feuda kao što je bilo u ne tako dalekoj prošlosti, imamo apsolutno jedinstvo oko Kosova, saradnje sa Hagom i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“.
– Želeo bih da smo još više uradili, da nismo otišli na godišnji odmor, jer smo tri meseca izgubili na razgovore o vladi – zaključio je Đelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari