Svake godine na Saboru trubača u Guči mogu se videti pojedini političari i članovi Vlade Srbije, od kojih su ove godine bili premijer Ivica Dačić i ministar građevinarstva Velimir Ilić, dok na festivalu Egzit u Novom Sadu poslednjih godina nije „uslikan“ nijedan predstavnik vlasti.

Ne računajući lične ukuse, kao jedan od glavnih razloga tome je, prema oceni sagovornika Danasa, to što Egzit uglavnom posećuju apstinenti na izborima, dok su u Guči njihovi glasači.

Osim Ilića i Dačića, ranije su u Guči viđeni i ministar saobraćaja u ostavci Milutin Mrkonjić, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, poslanik Borislav Stefanović, ali i lider LDP Čedomir Jovanović, koji je posećivao i Guču i Egzit. Ne direktno na festivalu, Ivica Dačić je kao ministar unutrašnjih poslova učestvovao na tribini „Lezbejke, gejovi, biseksualci i transvestiti izlaze u javnost“, u okviru Egzita pre tri godine.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković navodi za Danas da političari češće idu na Sabor trubača u Guči jer je publika tamo brojnija nego u Novom Sadu tokom održavanja Egzita i zato što oni pripadaju izbornim glasačima. „Deo ljudi koji posećuju Egzit, urbani i mladi ljudi, uglavnom su apstinenti, dok su u Guči glasači. Takođe, svojim biografijama i lokalnom kulturom naši političari su bliži Guči nego Egzitu“, napominje Stojiljković.

Svetlana Logar iz Ipsos Stratedžik marketinga ističe za Danas da je teško reći da li je tu reč o političkom marketingu ili su to njihove lične preferencije. „Na Egzitu je daleko uža grupa građana i pojava političara na Petrovaradinskoj tvrđavi mogla da bude značajna za mlade ljude. S druge strane, Guča je veoma popularna i političari verovatno idu tamo sa parolom – ja sam jedan od vas“, ukazuje Logareva.

I sociološkinja Milena Dragićević Šešić takođe navodi za naš list da je jedan od razloga što političari idu u Guču taj što su njihovi glasači tamo, ali i zato što pripadaju tom kulturnom modelu i vole tu vrstu muzike. Prema njenim rečima, posetioci Egzita često nisu glasači, zbog čega političari i ne obilaze Novi Sad u tom periodu. Uostalom, dodaje ona, i ne pripadaju tom kulturnom modelu.

Potpredsednica SPS Dijana Vukomanović smatra da ima više razloga što političari idu više u Guču nego na Egzit i da je to stvar muzičkog ukusa, generacijskog kulturološkog koda, ali i političkog marketinga. „Političari bi trebalo da idu tamo gde se narod masovno okuplja. Loši su političari oni koji imaju strah od naroda. Mislim da je podjednako autentična slika današnje Srbije i narodni sabor u Guči i multikulturalni Egzit. Za uspeh političara nije presudna vrsta muzike koju voli da sluša, već da li ume da (pred)oseti suptilne vibracije narodnog duha“, naglašava Vukamanovićeva za Danas.

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Zoran Babić kaže za naš list da razlog tome vidi u dužoj tradiciji Guče u odnosu na Egzit. „I Guča i Egzit predstavljaju vrednosti koje Srbiju stavljaju na mapu svetski poznatih turističkih destinacija“, navodi Babić.

Političara nema u kulturnom životu

„Političara nema ni u muzejima, pozorištima, galerijama, uopšte ih nema u kulturnom životu. Nikada nismo čuli ni da je neko od njih kolekcionar dela savremene umetnosti, na primer“, kaže sociološkinja Milena Dragićević Šešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari