U Helsinkiju sutra i o kosovskim taksama i situaciji u BiH 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Ministri spoljnih poslova EU danas i sutra u Helsinkiju na neformalnom sastanku u Gimnih formatu razmatraju brojna pitanja, poput hibridnih pretnji, Bliskog istoka, Irana, ali i regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu.

Šefovi diplomatije EU i njenih partnera sa Zapadnog Balkana (Srbija, Albanija, BiH, Severna Makedonija, Kosovo, Crna Gora) sutra će razmatrati situaciju u regionu koja je komplikovana, posebno zbog taksi koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH i neformiranja vlade u BiH deset meseci posle izbora, prenosi informativni portal Agencija Evropa (Agence Europe).

U Helsinki je danas otputovao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji će na marginama sutrašnjeg sastanka prisustvovati i radnom ručku na poziv Peke Havista, šefa diplomatije Finske, zemlje koja predsedava EU.

Na radnom ručku će se razgovarati o ljudskim pravima a prisustvovaće mu i aktivisti borbe za ljudska prava.

Inače, skup šefova diplomatije EU počinje danas ručkom sa ministrima obrane EU a glavna tema će biti hibridne pretnje – jačanje otpornosti i podizanje svesti o hibridnim pretnjama.

Posle toga će ministri spoljnih poslova razmatrati detaljnije situaciju na Bliskom istoku i nuklearni sporazum sa Iranom.

Prema izvoru, visoka predstavnica EU za spoljne poslove Federika Mogerini mogla bi večeras ili sutra ujutru da „iskoristi priliku“ i na dnevni red stavi i „najrelevantnija pitanja“ u ovom trenutku, poput situacije u Hongkongu ili požara u Amazoniji.

Sutra će ministri spoljnih poslova pre sastanka sa kolegama sa Zapadnog Balkana razgovarati o Arktiku koji je još jedan prioritet finskog predsedavanja EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari