Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je sinoćda mu je generalni sekretar UN Ban Ki-Mun potvrdio da UN ostaju čvrsto na stanovištu da se plan u šest tačaka mora u potpunosti sprovesti u delo na Kosovu. Posle razgovora sa Banom u sedištu svetske organizacije, Jeremićje rekao da će u martu generalni sekretar UN izvestiti Savet bezbednosti o tome na koji način je sproveden plan u šest tačaka.

„To je veoma važno, s obzirom na to da je Savet bezbednosti dao mandat međunarodnoj zajednici da plan o šest tačaka sprovede u realnost“, objasnio je srpski šef diplomatije. Jeremićje naglasio da je Beograd posvećen tom planu i aktivno će sarađivati sa UN na njegovom sprovođenju u delo. Ujedinjene nacije, kako je istakao Jeremić, ne odustaju od prisustva u pokrajini, svoje uloge definisane Rezolucijom 1244, niti od sprovođenja u delo plana Ban Ki-Muna.

On je naglasio da će se Srbija u danima, mesecima i, ukoliko bude potrebno, godinama, mirnim, pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima boriti za očuvanje državnosti i ustavnog poretka. „Nikada, ni po koju cenu i ni na koji način nećemo odustati od te borbe. To je naša ustavna, politička i moralna obaveza i u njoj ćemo istrajati do konačne pobede“, zaključio je Jeremić.

Sastanak Jeremića i Ban Ki Muna održan je u 15 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 21 po srednjoevropskom, u sedištu UN u Njujorku. Ministar je dodao da će razgovori o planu koji je krajem prošle godine usvojen u Savetu bezbednosti UN, biti nastavljeni u četvrtak u Beogradu, sa šefom Unmika Lambertom Zanijerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari