U Nišu održana 13. slobodna zona 1Foto: Zorica Miladinović

Vlast Srpske napredne stranke (SNS), koja je po svojoj suštini anti-kulturna, ima katastrofalne posledice po kulturni život i identitet Niša, a ionako mali budžetski novac namenjen kulturi troši se uglavnom na puko preživljavanje ustanova kulture, kao i za besmislene projekte novoformiranih nevladinih organizacija po naprednjačkoj liniji.

Ovo su sinoć rekli predstavnici Narodne stranke, Nove stranke i Srpskog pokreta Dveri (SP Dveri) na 13 slobodnoj zoni u Nišu.

Potpredsednica SP Dveri Tamara Milenković Kerković založila se za donošenje nove Strategije kulturnog razvoja grada Niša koja će suštinski, a ne samo daklaratrivno, predstavljati osnov za njegov kulturni oporavak i prosperitet. Ona je rekla da Niš, na čijoj teritoriji se, prema zvaničnim izvorima, nalazi 110 kulturnih dobara, sedam arheoloških nalazišta, dve prostorne kulturno- istorijske celine i četiri znamenita mesta, i koji ima i nezavisnu kulturnu scenu, „nema eksplicitnu kulturnu politiku i ne prepoznaje kulturu kao ‘četvrti stub razvoja’“.

– Vlast SNS-a jeste po svim biću anti-kulturna i kao takva proizvela je katastrofalne učinke na identitet, kvalitet života i samopoštovanje građana Niša. Ona pokazuje diletantizam, nebrigu, neznanje, stihijsko i rutinsko upravljanje, bahatost i neukus kako na planu očuvanja nasleđa, tako i na planu podsticanja savremenog stvaralaštva – ocenila je ona.

Ljuba Kostić, poverenik Gradskog odbora Narodne stranke u Nišu, dodao je da vlast koja za kulturu svog naroda izdvaja svega 0,7 odsto budžeta ne misli dobro tom narodu. U Nišu se skoro čitav iznos budžetskih sredstava troši za plate zaposlenih u ustanovama kulture, a pri tom zaobilazi finansiranje projekata koji insistiraju na demokratičnosti, učešću građana u oblikovanju sopstvene kulturne sredine ili realizaciju umetničkih programa koji su deo građanskog aktivizma.

– “Oni koji vode“ grad, polazeći od sebe samih, takve projekte nužno vide kao neku subverzivnu aktivnost, lične uvrede ili napad na lik i delo svog jedinog i nepogrešivog vođe. Zbog takvog stava se pozorište raspada iznutra, “Filmski susreti“ liče na palanačku reviju filmova lišenu svake festivalske čarolije, a spomenici kulture su prekriveni zemljom, šutom ili đubretom- kazao je on.

Danijela Stojković, funkcionerka Nove stranke u Nišu, podsetila je da je, recimo, arheološko nalazište Medijana već mesecima zatvoreno, a da je Niška Banja, čija su lekovita svojstva koristili još Kelti ili Rimljani, sada ruina, na čijem je ulazu između ostalog polušrušen hotel, a na kraju šetališta spaljen hotel. Čak i autobus za razgledanje grada, koji je nedavno pušten u rad, obezbežuje samo panoramsko razgledanje, a ne i svraćanje do nekih kulturno- istorijskih objekata koji su obeležje grada.

Predstavnici ovih stranaka podsetili su da je Niš jedan od najstarijih gradova na Balkanu, da se nalazi na raskrisnici balkanskih i evropskih puteva i da raspolaže izuzetnim kulturno- istorijskim bogatstvom- praistorijskim nalazištima, kao i antičkim, srednjevekovnim hrišćanskim i osmanskim nasleđem. Veliki deo tog nasleđa je ili imagiran, jer nije izložen posetiocima, ili je predstavljen na nedovoljno ozbian i improvozatorski način.

Organizatori

Nišku zonu slobode organizuju Savez za Srbiju (SzS), Pokret slobodnih građana, Nova stranka, kao i Pokret mladih „Za Niš bez straha“, koji je bio formalni organizator protesta „1 od 5 miliona“. U niškom SzS su Demokratska stranka, SSP, Narodna stranka, Srpski pokret Dveri, Pokret za preokret, Zdrava Srbija, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ i  sindikat  „Sloga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari