Okružni i Opštinski sud u severnom delu Kosovske Mitrovice ponovo su počeli da rade, nakon skoro sedam meseci pauze posle velikih nereda ispred zgrade suda. Sud je prestao da radi nakon sukoba Srba i Unmik policije, nastalih nakon što je policija 17. marta uhapsila grupu Srba zaposlenih u pravosuđu koji su protestovali u zgradi i tražili povratak na posao. U tim sukobima poginuo je jedan policajac Unmika iz Ukrajine, dok je povređeno oko 200 ljudi.

Dogovor o povratku pravosudnih radnika u zgradu suda u severnom dijelu Kosovske Mitrovice postigli su pre 15 dana predstavnici Ministarstva pravde i Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije sa šefom Misije UN Lambertom Zanijerom.

„Od danas, sud će biti popunjen međunarodnim službenicima Unmika, uključujući dvojicu sudija, dvojicu tužilaca, pravne zvaničnike i administrativne pomoćnike. Tužilaštvo i međunarodne sudije obrađivaće samo hitne kriminalne slučajeve i primjenjivati Unmikove procedure , u okviru rezolucije 1244 Saveta bezbednosti „, navodi se u saopštenju Unmika.

– Ponovno otvaranje suda, prvi je korak ka osiguravanju vladavine zakona svuda na Kosovu. Drago mi je što Beograd i Priština podržavaju ovaj pragmatičnan razvoj, koji je u interesu svih – izjavio je šef Unmika Lamberto Zanijer.

Regionalni portparol Unmika Đorđi Kakuk izjavio je da će međunarodne sudije i tužioci, koji su juče stigli u sud u severnoj Mitrovici, primati slučajeve od ponedeljka. Povodom otvaranja suda u Kosovskoj Mitrovici, Slobodan Samardžić, funkcioner DSS upozorio je da u svakom sporazumevanju sa Unimkom treba biti oprezan. Sudija Nikola Kabašić, s druge strane, kaže da još nema dogovora o tome po kojim će zakonima raditi Sud, kao i da će otvaranje suda imati pozitivne političke implikacije kada je u pitanju dogovor s predstavnicima UN. On smatra da sud ne sme da uvažava pravne formulacije nelegitimne Republike Kosovo, već da radi u skladu sa Ustavom Srbije, jer je Kosovo njen sastavni deo. On smatra da je potrebno i da se tačno ustanovi pod kojim će uslovima raditi lokalni radnici pravosuđa kada se za 59 dana uđe u pomenutu drugu fazu.“ Naše teritorijalne nadležnosti treba da budu tamo gde su Srbi, dakle, u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u severnom delu Mitrovice“, objasnio je sudija Kabašić. A advokat Ljubomir Pantović smatra da će biti puno problema da nova postava sudija nastavi rad na predmetima koje su ranije radile druge sudije, ali možda će se u praksi naći način da se i to reši.

Važno je da Sud primenjuje Unmik zakone

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KIM rekao je juče da je jako važno da sud u severnom delu Kosovske Mitrovice primenjuje zakone i uredbe Unmika, a ne samoproglašene nezavisne države Kosovo. On je mitrovačkom radiju „Kontakt Plus“ rekao da je takođe važno da u Sudu, bez prethodne saglasnosti lokalne zajednice, ne bude drugih sudija osim međunarodnih. „Važno je da, što je pre moguće, lokalne srpske sudije uđu u taj sud i pokušaju da reše stanje koje imamo u ovom trenutku,“ naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari