U novi saziv republičkog parlamenta, prema sadašnjem redosledu na izbornim listama koje su prešle cenzus, ući će predstavnici ukupno 18 političkih partija i organizacija. Nakon prethodnih izbora pre dve godine, u klupe Narodne skupštine ušli su predstavnici čak 45 stranaka, što se smatralo evropskim rekordom. U godinama pred nama biće ih, dakle, gotovo tri puta manje.


Ukoliko partije ne budu značajnije menjale poslanički sastav s kojim su nastupile na izborima 16. marta, SNS će imati 133 poslanika, a stranke koje su s njima u koaliciji imaće ukupno 25 poslanika. Najviše poslanika s naprednjačke liste od malih stranaka imaće SDPS Rasima Ljajića – ukupno desetoro, koliko ih ima u prvih 158 osvojenih mandata, Nova Srbija Velimira Ilića šest, SPO će imati pet poslanika, Pokret socijalista Aleksandra Vulina troje, a DHSS jednog.

Koalicija koja je osvojila drugo mesto na izborima i 44 mandata u Skupštini Srbije SPS-PUPS-JS imaće najviše poslanika socijalista – 25, potom PUPS sa 12 mesta, a treća je Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme, koja će u poslaničkim klupama zauzeti sedam mesta.

Lista „Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju“ osvojila je ukupno 19 mandata, od kojih je, prema redosledu na izbornoj listi, DS-u pripalo 17, a dva Novoj stranci Zorana Živkovića. Ukoliko neko od prvih 19 na listi okupljenoj oko DS odustane, u parlament će ući i predsednik pokreta Bogata Srbija Zaharije Trnavčević, koji je 20. na njihovoj listi, a ujedno bi se time povećao i broj stranaka u Skupštini na 19 ukupno.

Nova demokratska stranka Borisa Tadića imaće desetoro poslanika u republičkom parlamentu, LSV koju predvodi Nenad Čanak petoro, Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića dvoje, a Zelene Srbije predstavljaće njihov predsednik Ivan Karić.

U republički parlament ulaze i tri manjinske liste – Savez vojvođanskih Mađara sa šest mandata, SDA Sulejmana Ugljanina sa tri i Partija za demokratsko delovanje Rize Halimija sa dva poslanička mesta.

Napomenimo još jednom da su ovo podaci na osnovu trenutnih pozicija na izbornim listama, koje su prilikom konstituisanja parlamenta i vlade podložne promenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari