Kosovska policijska služba nije juče preuzela zaštitu manastira Gračanica, saopšteno je iz Kfora. U saopštenju se navodi da je „tek počela prelazna faza i da Kfor snosi punu odgovornost za obezbeđivanje manastira, a da je KPS prisutna oko objekata radi obuke“.

„Tek kad bude procenjeno da je KPS stekla neophodne veštine i iskustvo, preći će se iz prelazne u izvršnu fazu, kada će biti i prenos nadležnosti za čuvanje ovog objekta verskog nasleđa”, navodi se u saopštenju Kfora. Takođe je naglašeno da će se „procena obuke KPS obaviti u saradnji sa Euleksom“, a kao rok najavljen je kraj avgusta. Euleks će, kako se objašnjava, „nastaviti da nadzire i savetuje KPS“.

Danasu je potvrđeno da švedski vojnici iz sastava Kfora i dalje čuvaju Gračanicu, a u KPS kažu da je preuzimanje nadležnosti obezbeđenja manastira od Kfora u fazi pripreme i da još ne postoji jasno definisan model kako će to obezbeđenje izgledati. Ono što se za sada zna jeste da će u danonoćnom obezbeđivanju manastira učestvovati 15 do 20 pripadnika KPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari