Novi gradonačelnik Podujeva Špejtim Bulići, u Severnoj Mitrovici Milan Radojević 1Foto: RTK2

Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka je objavila da su, prema preliminarnim rezultatima na izborima za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice, pobedili Špetim Bulići u Podujevu i Milan Radojević u opštini Severna Mitrovica.

Bulići koji je kandidat pokreta Samoopredeljenja je na izborima dobio 51.64 odsto glasova čime je, posle 19 godina, Demokratski savez Kosova izgubio ovu opštinu.

Milan Radojević, iz Srpske liste, je pobedio sa 89 odsto glasova.

Daka je rekla da se izborni proces odvijao normalno i da nije bilo izveštaja o nepravilnostima tokom glasanja.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Milanu Radojeviću pobedu na lokalnim izborima u severnoj Kosovskoj Mitrovici i Srpskoj listi na „još jednoj ubedljivoj pobedi srpske sloge i jedinstva“.

On je u saopštenju ocenio da je tim izbornim rezultatom „i politika Srbije na Kosovu i Metohiji odnela pobedu“.

„Srpski narod u severnoj Kosovskoj Mitrovici ovime je potvrdio svoju nepokolebljivu volju da ostane i opstane na Kosovu i Metohiji, u čemu će na svaki način biti podržan od predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije… Naši sunarodnici u potvrdili su i podršku ideji srpske političke sabornosti na KiM, prepoznajući u Srpskoj listi krovnu državotvornu političku snagu u pokrajni“, naveo je Petković.

On je dodao i da će institucije Srbije, „u skladu sa strateškim značajem“ Kosovske Mitrovice za opstanak Srba na KiM nastaviti da rade na tome da taj grad „ostane grad mira, mladosti i budućnosti“.

„Severna Kosovska Mitrovica je jedina urbana sredina na Kosovu i Metohiji u kojoj Srbi danas čine većinu, i kao takva je ključan politički centar i centar našeg obrazovnog i zdravstvenog sistema, i to će i nadalje biti“, naveo je Petković.

Predsednik DSK u Podujevu Agim Veljiu je na konferenciji za medije priznao da su izgubili mesto gradonačelnika Podujeva.

NVO Demokratija na delu (DnD), koji posmatra izborni proces u opštinama Podujevo i Severna Mitrovica generalno procenjuje da se izborni proces do sada odvijao bez incidenata ili nepravilnosti koje bi mogle da naruše integritet ovog procesa.

U opštini Podujevo glasalo se u 45 biračkih centara sa 115 biračka mesta, dok se u opštini Severna Mitrovica glasalo se u 7 biračkih centara sa 27 biračkih mesta.

Daka je saopštila da je do 19 sati na izborima  glasalo 40.51odsto, dok je u opštini Severna Mitrovica glasalo 39.41 odsto.

Vanredni izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice održavaju se danas, a građani mogu da biraju između kandidata Srpske liste Milana Radojevića, nezavisnog kandidata Dušana Milunovića, Fljorenta Abazija iz Demokratske partije Kosova i Erdena Atića, kandidata Samoopredeljenja.

Biračka mesta otvorena su od 7 sati. Izbore u obe opštine nadgleda Državno tužilaštvo, a angažovani su i pritvorski tužioci koji će pažljivo pratiti tok izbornog procesa.

Kako je saopšteno iz tužilaštva, pritvorski tužioci su bili pripravnosti da reaguju ukoliko dođe do opstrukcija u procesu glasanja.

Kako bi se sprečilo bilo kakva kršenje izbornog procesa tužilaštvo je bilo pozvalo građane, medije i civilno društvo da sarađuju i izveštavaju policiju i tužilaštvo o svim navodima o zloupotrebi glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari